Marte Spurkland og Roman L. Eliassen er tildelt Bokhandelens sakprosapriser

01.06.2018

Prisene ble delt ut under Litteraturfestivalen på Lillehammer 1. juni.

Marte Spurkland for sin bok «Klassen» og Roman Linneberg Eliassen for oversettelsen «23 ting de ikke forteller deg om kapitalismen», skrevet av Ha-Joon Chang . Begge prisene er på 50.000 kroner og er et samarbeid mellom Bokhandlerforeningen og Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening (NFF)

Det skrives og oversettes mye viktig sakprosa og vi vil gjerne bidra til at det fortsetter, sier Trine Stensen i Bokhandlerforeningen.

God sakprosa er hovedformidleren av kvalitetssikret kunnskap og en forutsetning for en kritisk offentlighet», sier juryleder Espen Søbye.

Om «Klassen» sier juryen «Og elevene med all sin kulturelle, sosiale og mentale balast blir verken infantilisert, sett ned på eller gjort til stakkarslige offer. I Spurklands bok er de beskrevet med bortoverblikk, som likeverdige deg og meg. Det er befriende!»

Om Roman Linneberg Eliassens oversettelse «23 ting de ikke forteller deg om kapitalismen» sier juryen: «Den norske oversettelsen overbeviser med en usedvanlig sterk språklig kompetanse og beherskelse av fagfeltet, og prisvinneren setter en krevende standard for økonomisk litteratur i norsk språkdrakt»

Juryen har bestått av oversetter Per Qvale, historiker og forfatter Arnhild Skre, samt sakprosakritiker i Morgenbladet og forfatter Espen Søbye.

Marte Spurkland (f. 1977) er tidligere journalist, utgavesjef i VG helg, og nå programleder i TV 2. Hun følger i boken Klassen – fortellinger fra et skoleår et knippe elever og læreren deres gjennom siste år på videregående skole.

Roman Linneberg Eliassen (f. 1987) er utdannet samfunnsøkonom fra Universitetet i Bergen og skriver doktorgrad ved Anglia Ruskin University om pluralisme i den økonomiske tenkningen. Han har også skrevet boken Hysj – vi regner (Manifest 2016).

Foto av Roman Linneberg Eliassen: Kristian Jacobsen

Foto av Marianne Spurkland: Signe Fuglesteg Luksengard)

Lillehammer, 1.6.2018
BOKHANDLERFORENINGEN