Maja Lunde fikk Bokhandlerprisen for romanen «Bienes historie»

24.11.2015

Bokhandlernes favorittroman er en roman om bienes død. Tre sterke historier om relasjoner mellom foreldre og barn, om sorg, og om menneskenes sårbarhet. Det er ansatte i bokhandler over hele landet som har stemt fram boka som sin favoritt blant årets norske bøker. Ti bøker var nominert til prisen. Bokhandlerprisen ble overrakt av kulturminister Thorhild Widvey på Litteraturhuset i Oslo i dag. (Foto: Oda Berby).

Jeg er enormt takknemlig og ydmyk over å motta Bokhandlerprisen. Jeg blir like glad hver gang noen forteller meg at de elsker «Bienes historie», og det at så mange litteraturkyndige lesere nå har gitt sin stemme til min roman, gjør denne prisen til noe helt spesielt. At temaet for boken dessuten har engasjert og truffet så bredt, gjør meg virkelig rørt, sier Maja Lunde.

Maja Lunde (1975) debuterte som forfatter med «Over Grensen», en spenningsroman for barn. I 2014 kom ungdomsromanen «Battle». I 2015 ga hun ut «Verdens kuleste gjeng 1 – Sceneskrekk» og «Verdens kuleste gjeng 2 – Kokkekaos» i tillegg til å debutere som voksenroman-forfatter med Bienes historie.

 

De nominerte til Bokhandlerprisen i år var:

Heidi Linde, «Norsk sokkel», Gyldendal

Helga Flatland, «Vingebelastning», Aschehoug

Jørgen Jæger, «Monster», Juritzen forlag

Ketil Bjørnstad, «Verden som var min. Sekstitallet», Aschehoug

Lars Saabye Christensen, «Magnet», Cappelen Damm

Maja Lunde, «Bienes historie», Aschehoug

Roy Jacobsen, «Hvitt hav», Cappelen Damm

Samuel Bjørk, «Uglen», Vigmostad & Bjørke

Siri Pettersen, «Evna», Gyldendal

Trude Teige, «Mormor danset i regnet», Aschehoug

 

 

Om Bokhandlerprisen
Bokhandlerprisen ble delt ut første gang i 1948. Da het den «Takk for boken»-prisen og ble tildelt Sigurd Hoel. Da tradisjonen ble gjenopptatt i 1981, etter tolv års opphold, fikk den navnet «Bokhandlerprisen». I 1998 ble reglene endret slik at Bokhandlerprisen også kan utdeles til forfattere som har fått prisen tidligere, og fra 2008 startet man med nominasjon til Bokhandlerprisen. Bokhandlerprisen er en bronsestatuett: «Takk for boken», utført av billedhugger Nils Aas. I 2014 gikk prisen til Lars Mytting for «Svøm med dem som drukner».
 

Oslo, 24.11.2015
BOKHANDLERFORENINGEN

Trine Stensen
direktør
mobil: 950 60 117