Fagskolen for bokbransjen henter bokhandelinspirasjon i London

Stor bredde og færre eksemplarer av hver bok – det er strategien til Storbritannias største bokhandelkjede Waterstones.
									
LUKK
Fagskolestudenter utenfor Daunt Books med nye handlenett og bøker.

Forrige uke var Fagskolen for bokbransjen på sin årlige tur til London, hvor de besøkte bokhandler, fikk faglig påfyll, og hentet inspirasjon til arbeid med bokhandel og bokformidling i Norge.  

Waterstones: Mange titler – men få eksemplarer av hver bok

Et av høydepunktene på turen, var besøket hos den britiske bokhandelkjeden Waterstones. Retailer director Luke Taylor har selv bakgrunn som bokhandler, og fortalte om historien til Waterstones fra det ble startet i 1982 til i dag.

									
LUKK

Waterstones holt på å gå konkurs etter at avtalen som sikret faste priser i Storbritannia falt bort i 1997. De siste årene har kjeden blitt drevet tilbake til suksess av James Daunt, grunnleggeren av Daunt Books og direktør hos amerikanske Barnes and Noble.

Etter at Daunt tok over har Waterstones kuttet i administrative stillinger og forsøker så langt det går å utnytte den interne bokhanderkompetansen og rekruttere internt.

Waterstones har nå stort fokus på bredde og lite salgskampanjer. Fremfor å kjøpe opp store opplag av bøker, kjøper de gjerne 1-3 av hver bok, og dermed har de også senket returraten sin drastisk. 

									
LUKK
Inne på Waterstones Picadilly - Europas største bokhandel med seks etasjer og 140 000 forskjellige titler.

I dag har Waterstones har kjøpt opp og driver mange av de store bokhandelkjedene i England. Blant annet eier de Foyles, Daunt Books og Hatchards. Kjeden møtte kritikk da de senest kjøpte opp den akademiske bokhandelkjeden Blackwell, på et tidspunkt hvor denne var i ferd med å legge ned. Men, sier Taylor:

Det ville være fullstendig meningsløst om vi lot de flotte bokhandlene stenge ned.

Samtidig som Storbritannia dermed har få bokhandelkjeder, fortalte Meryl Halls, direktør i den britiske bokhandlerforeningen, at antallet uavhengige bokhandler er det høyeste det har vært siden 2012.

									
LUKK
Et viktig prinsipp under James Daunt har vært å la de ulike bokhandlene beholde sin unike identitet. For eksempel er Harchards Picadilly – Londons eldste bokhandel som også er bokhandel til kongehuset! – opptatt av å ha en annen profil enn Waterstones Picadilly. Waterstones må ha alt, men vi må velge, sa butikksjef Francis Cleverdon, som mente at hvis du finner en bok hos Hatchers skal det være en god bok.

Booktok-året 2022: Tenåringer møter vennene sine i bokhandelen 

I London, som i Norge, var det bord med booktok-bøker i stort sett alle byens bokhandler. Nielsen Bookdata, som henter inn statistikk om boksalget og kjøpevaner i Storbritannia, bekreftet at det britiske bokmarkedet ble fullstendig endret av TikTok i 2022. Colleen Hoovers It ends with us solgte i nesten 700 000 eksemplarer, og var den mest solgte boken i Storbritannia i det året.

De så også en markant økning i salget av virtuelle bøker, tegneserier, romantikk og sagaer, og generelt Young Adult-bøker.  

Nå gjør tenåringer det jeg pleide å gjøre, fortalte en fornøyd Luke Taylor i Waterstones, De møter vennene sine i bokhandelen!  

									
LUKK
Booktok-bord på Waterstones Picadilly

Spennende å se hvordan de driver bokhandel i London

Milena Cecilie Bratli er daglig leder ved Norli Vinderen, og en av fire Norli-ansatte som har fått stipend for å gå på fagskolen i år. Hun forteller at det har vært både morsomt og interessant å se hvordan de driver bokhandler i andre land.

Det har vært veldig spennende å se hvordan de driver bokhandel i London! Det er stort fokus på bredde i de engelske bokhandlene, noe jeg vet at Norli har blitt inspirert av i senere tid. 

Men det er ikke nødvendigvis sånn at alt er bedre her, påpeker hun.

I London er de utrolig gode på å yte service og ekspertise, men jeg la merke til at de sjeldent kommer bort og spør om kunden trenger hjelp. Det vil jeg si at vi er litt bedre på i Norge!  

									
LUKK
Milena inne på Daunt Books i London. Som et lite hjertesukk nevner hun at de engelske forlagene trykker prisene inni bøkene, slik at ansatte i bokhandel slipper å klistre prisen på manuelt. Det hadde spart dem for mye tid og arbeid hjemme.

Backlist lever sitt eget liv side-om-side med nyhetene

Melina påpeker også at hun opplevde at de engelske bokhandlene forholder seg annerledes til backlistbøker, altså tidligere utgitte bøker.

I Norge er jo disse titlene ofte på tilbud, men i England lever de gjerne et eget liv side-om-side med nyhetene, forteller hun. 

Det samme påpeker også Norli-kollega Line Bergmann:

Jeg merket at de fokuserte like mye på backlist som frontlist-bøker, hvor vi i Norge har større fokus på frontlist og sesonger. I tillegg virker det som om de går mer tilbake til lokale bokhandler. Og estetikken var jo helt på topp, det var veldig pene butikker!

									
LUKK
Line lot seg begeistre både av bokutvalget og estetikken i de engelske bokhandlene. Her på besøk hos Waterstones Picadilly.
									
LUKK
Studentene finner bøker og inspirasjon på en av Londons mange bokhandler.

Bokhandelen har fått en ny respekt i industrien

I tillegg til besøkene hos bokhandler rundt omkring i byen, fikk studentene også komme til den britiske bokhandlerforeningen. Der lærte de om bokbransjen i Storbritannia og fikk møte en litterær agent.

Direktør Meryl Halls fortalte at pandemien var utfordrende for mange av de mindre bokhandlene som ikke hadde fungerende netthandelsløsninger. Samtidig kom bransjen alt i alt godt ut av det, og boksalget i Storbritannia var godt i 2021. 

Bokhandlene overlevde covid, og har fått en ny respekt i industrien, mente hun.

									
LUKK
I dag møter mange bokhandler i Storbritannia utfordringer med økte kostnader knyttet til for eksempel strømutgifter, den nasjonale økonomien og lønninger og produksjon, fortalte Meryl Halls da studentene var på besøk hos den britiske bokhandlerforeningen.
									
LUKK
Årets fagskolestudenter utenfor London Review Bookshop
									
LUKK
Den første kvelden fikk studentene besøke den uavhengie bokhandelen Libreria Bookshop.
									
LUKK
Daglig leder i Libreria fortalte at de har få eksemplarer av hver bok, og tilsammen noen tusen bøker i butikken. Noen av bøkene har vært der siden begynnelsen, eller selger bare i noen få eksemplarer, men fungerer som "autoritetsbøker": De forsikrer kunden om at det er en god bokhandel.
									
LUKK
Fagskolestudentene fikk god tid til å se seg om i den lille bokhandelen og kjøpe med bøker hjem. En viktig inntektskilde for bokhandelen (som finansieres av Second Home) er abonnementsordninger, der abonnentene får tilsendt en ukjent bok hver måned.
									
LUKK
Bokhandler Veronika (Norli) beundrer vindusutstillingen hos Daunt Books.
									
LUKK
Inne på fantastiske Daunt Books, som ble startet av James Daunt og i dag er eid av Waterstones.
									
LUKK
Hanne, som eier og driver Geilo Bok, henter inspirasjon hos Forbidden Planet – det britiske motsvaret til Outland.
									
LUKK
Gay`s the Word - en av mange uavhengige bokhandler fagskolestudentene besøkte i London.
									
LUKK
Ingvil (redaktør i IKO-forlaget) og Andreas (butikksjef i Norli Tåsen senter) inne på Waterstones Picadilly.

Hva er Fagskolen for bokbransjen?

Fagskolen for bokbransjen er en unik og praktisk rettet utdannelse som gir kunnskap, inspirasjon og nettverksbygging i hele bokbransjen. Studiet gjennomføres som et deltidsstudium parallelt med ordinær jobb, og fordeler seg på 3 samlinger av totalt 11 uker. Fagskolen gir studentene kompetanse i de fleste fagområder man har behov for som ansatt i en bokhandel eller salgs- og markedsavdeling i forlag, og gir 30 studiepoeng.

Medlemmer i Bokhandlerforeningen kan søke om stipend om å gå på Fagskolen. I tillegg har Norli egne stipend-ordninger som deres ansatte kan søke på.

Her kan du søke om å studere på fagskolen 2023/24.

Og her er et innlegg om fjorårets London-tur.