Antall litteraturabonnement

Nesten ni av ti bokhandler har et litteraturabonnement. Det bidrar til at lesere over hele landet har tilgang på et bredt utvalg nye bøker.

Litteraturabonnementene skal bidra til å oppnå formålet med Bokloven: Å sikre at alle i Norge har god tilgang på et bredt utvalg litteratur. For eksempel vil bokhandlere som har tegnet allmennabonnement motta alle nye bøker som er påmeldt innkjøpsordningene for skjønnlitteratur for barn og voksne.  

Excel  Copy  

Ulike typer abonnement 

De to vanligste litteraturabonnementene er Allmenn- (A) og Kultur-(K).  

I allmennabonnementet inngår bøker som er påmeldt de skjønnlitterære innkjøpsordningene for voksne, barn og unge (bokgruppe 4.1 og 4.3).  

Kulturabonnementet omfatter samtlige bøker som er påmeldt innkjøpsordningene. Det vil si ny norsk og oversatt skjønnlitteratur og sakprosa for voksne og barn, pocket og verk (bokgruppe 3, 4, 5 og 6).  

Breddeabonnementet (B) er det største abonnementet. Bokhandlere som har breddeabonnement mottar ett eksempler av alle nye titler innen skjønnlitteratur og sakprosa for barn og voksne, samt billigbøker og verk (bokgruppe 3, 4, 5 og 6).  

Litteraturabonnement fordelt på kjeder

 

Per 31.12.2023 hadde alle Norlis butikker minst ett abonnement. Likeledes hadde 97 prosent av Ark-butikkene et abonnement.  Fri bokhandlere ligger ofte i mindre kommuner, men så mange som 64% har et abonnement. De fleste uten abonnement ligger på svært små steder.  Mange av de kjedefrie bokhandlene uten abonnement er nisjebokhandler, blant annet innen kristen litteratur.  

 

Flest abonnement i mest sentrale strøk 

Jo større befolkning i kommunen, jo større kundegrunnlag. Fordelingen av abonnement henger naturlig sammen med geografisk plassering.