Senterbokhandelen: Gjør litteraturen tilgjengelig for folk

– Jeg synes det er viktig å få frem at all lesing er god lesing, sier Kristin Sæter Kvilhaug (30), som er utdannet litteraturviter og driver Ark-bokhandelen på Sandaker senter.

En kulturell møteplass i Bø i Telemark

Akademika Bø hadde hele 26 kulturelle arrangementer bare i fjor. – Bokhandelen er en møteplass, sier bokhandler og butikksjef Heidi Kjellsen Bærland.

Bokhandelen er viktig fordi man ser det litterære mangfoldet fysisk

– Jeg prøver å si til kundene at de må gjøre en liten jobb med å velge ut hvilken bok de skal lese, sier bokhandler Andreas Søvik Helgeberg, som understreker at den fysiske bokhandelen fremdeles er viktig for å vekke leselyst og spre litteratur i befolkningen.

ARKs Barnebokpris: Når barna får bestemme boken

ARKs Barnebokpris tar barnas stemme og leselyst på alvor. Prisen har blitt delt ut i 20 år, og i juryen sitter 10 000 barneskoleelever fra hele landet. – Ved å gi en pris til barnebøkene ønsker vi å vise hvor viktig det er å skrive bøker for barna, sier Emilie Jarto i ARK.

Nå skal Bokhandlerprisen 2022 stemmes frem – disse tror bokhandlerne vinner

I dag åpner første stemmerunde for Bokhandlerprisen 2022. Vi har tatt en prat med to av landets bokhandlere for å se hvem de tror og håper blir stemt frem som favoritter. – Det er en relativt kvinnedominert liste fra meg, sier Elin Urke i ARK Beyer.

Jeg tror ikke forlagene er klar over den viktige jobben vi gjør

Hvis departementet lander på at bokloven ikke skal omfatte fag- og lærebøker for høyere utdanning, forventer Akademika å måtte legge ned flere campusbokhandler. – Jeg tror ikke forlagene og utdanningsinstitusjonene er klar over den viktige jobben vi gjør for studentene. Det er et enormt arbeid, sier Eli Gerhardsen, kjedeleder i Akademika.

Å drive selvstendig bokhandel er verdens koseligste jobb – men man får aldri egentlig fri

– Det er ingen tvil om at jeg heier ekstra på de som prøver å gjøre noe eget. Jeg håper bare at det er rom for disse også i fremtiden, sier Kirsti Myrvold. Sammen med broren Lars driver hun Kristiansands eldste bokhandel, Berges Bokhandel.

Lesemuskelen må trenes opp på lik linje med andre muskler

Mange av oss har store ambisjoner om å lese mye i feriene – og komme oss gjennom alle bøkene vi ikke har fått lest resten av året. Bokhandler Camillas tips er å senke ambisjonene et par hakk: – Du trenger ikke starte med Tolstoj med en gang. Det frister jo mer med gjentakelse hvis man bedriver lystlesing enn pliktlesing! 

Norges nordligste bokhandel får nye eiere

Nordkyn Bok og Papir er Norges nordligste bokhandel, og har vært eid og drevet av Tore Sjøveian og Gøril Søndrol i 25 år. Nå bytter bokhandelen eiere. – Vi må ha tilgang på bøker i hele landet, også helt nord, sier Elke Tarraldsen, som tar over bokhandelen sammen med mannen 1. juli i år.