Oppstart for nytt kull på Fagskolen for bokbransjen!

Forrige uke var det semesterstart på Fagskolen for bokbransjen, som i år har flere studenter enn på lenge. Mange av studentene søker større faglig kompetanse for jobb i blant annet bokhandel. De gleder seg til et intenst år fullspekket med inspirasjon og kunnskap. Gjennom Fagskolen får de et solid dypdykk i bransjen.

Fri Bokhandel feirer 25år!

Siden 1998 har Fri Bokhandel vært en sammenslutning for de små og mellomstore bokhandlene landet rundt. Men hva er det viktigste med Fri Bokhandel, og hvordan er det å drive en fri bokhandel i dag? Vi har spurt noen entusiastiske bokhandlere om deres erfaringer.

Senterbokhandelen: Gjør litteraturen tilgjengelig for folk

– Jeg synes det er viktig å få frem at all lesing er god lesing, sier Kristin Sæter Kvilhaug (30), som er utdannet litteraturviter og driver Ark-bokhandelen på Sandaker senter.

En kulturell møteplass i Bø i Telemark

Akademika Bø hadde hele 26 kulturelle arrangementer bare i fjor. – Bokhandelen er en møteplass, sier bokhandler og butikksjef Heidi Kjellsen Bærland.

Bokhandelen er viktig fordi man ser det litterære mangfoldet fysisk

– Jeg prøver å si til kundene at de må gjøre en liten jobb med å velge ut hvilken bok de skal lese, sier bokhandler Andreas Søvik Helgeberg, som understreker at den fysiske bokhandelen fremdeles er viktig for å vekke leselyst og spre litteratur i befolkningen.

ARKs Barnebokpris: Når barna får bestemme boken

ARKs Barnebokpris tar barnas stemme og leselyst på alvor. Prisen har blitt delt ut i 20 år, og i juryen sitter 10 000 barneskoleelever fra hele landet. – Ved å gi en pris til barnebøkene ønsker vi å vise hvor viktig det er å skrive bøker for barna, sier Emilie Jarto i ARK.

Nå skal Bokhandlerprisen 2022 stemmes frem – disse tror bokhandlerne vinner

I dag åpner første stemmerunde for Bokhandlerprisen 2022. Vi har tatt en prat med to av landets bokhandlere for å se hvem de tror og håper blir stemt frem som favoritter. – Det er en relativt kvinnedominert liste fra meg, sier Elin Urke i ARK Beyer.

Jeg tror ikke forlagene er klar over den viktige jobben vi gjør

Hvis departementet lander på at bokloven ikke skal omfatte fag- og lærebøker for høyere utdanning, forventer Akademika å måtte legge ned flere campusbokhandler. – Jeg tror ikke forlagene og utdanningsinstitusjonene er klar over den viktige jobben vi gjør for studentene. Det er et enormt arbeid, sier Eli Gerhardsen, kjedeleder i Akademika.

Å drive selvstendig bokhandel er verdens koseligste jobb – men man får aldri egentlig fri

– Det er ingen tvil om at jeg heier ekstra på de som prøver å gjøre noe eget. Jeg håper bare at det er rom for disse også i fremtiden, sier Kirsti Myrvold. Sammen med broren Lars driver hun Kristiansands eldste bokhandel, Berges Bokhandel.