Nå skal Bokhandlerprisen 2022 stemmes frem – disse tror bokhandlerne vinner

I dag åpner første stemmerunde for Bokhandlerprisen 2022. Vi har tatt en prat med to av landets bokhandlere for å se hvem de tror og håper blir stemt frem som favoritter. – Det er en relativt kvinnedominert liste fra meg, sier Elin Urke i ARK Beyer.
									
LUKK
Folk treng litt humor for tida, sier Elin Urke i ARK Beyer når hun skal tippe årets Bokhandlerprisvinner.

Bokhandlernes egen pris: Alle bokhandelmedarbeidere har en lidenskap for bøker

Bokhandlerprisen er er blant de mest anerkjente bokprisene i Norge, og deles ut etter avstemming blant alle som arbeider i norsk bokhandel. Vinnerboka må være utgitt i år av en norsk forfatter, og kan være skjønnlitterær eller sakprosa og både for barn og voksne. 

– Alle bokhandelmedarbeidere leser et stort antall bøker, og har en lidenskap for bøker. At vi får være med å bestemme hvem som skal vinne Bokhandlerprisen er et privilegium, sier bokhandler Martin Antonsen i Bokhuset Tromsø (Norli). – Bokhandlerprisen er en pris det alltid er interessant å følge gjennom nominasjoner og til vinneren blir annonsert. Du vet at vinneren er en god bok som gir en god leseropplevelse. 

For oss i bokhandel er prisen viktig, både fordi vi får gitt vår  vurdering av kva titlar som er viktige og interessante for oss – og fordi vi ser at dette fører til stor interesse fra kundane, sier Elin Urke i ARK Beyer (Bergen). 

Uvanlig mange gode kandidater i år 

På spørsmål om hvem de tror blir stemt frem i år, svarer begge bokhandlerne at det er vanskelig å velge noen favoritter, fordi det er så mange sterke bøker å velge mellom. 

Som vanleg er det mange gode kandidater til Bokhandlerprisen. Kanskje er det uvanleg mange i år!?, sier Elin.  

Hun peker likevel på noen bøker hun tror vil få mye oppmerksomhet, inkludert Roy Jacobsens De Uverdige, Nina Lykkes Vi er ikke her for å ha det morsomt, Maja Lundes Drømmen om et tre, Håkon F. Høydals Abida Raja: Frihetens øyeblikk og Zeshan Shakars De kaller meg ulven. 

Marie Aubert, Trude Marstein, Agnes Ravatn og Matias Faldbakken er like i hælane på desse. Relativt kvinnedominerte liste frå meg, altså!, sier hun.

Det er så mange gode bøker i år at det er vanskelig å plukke ut noen klare favoritter, men jeg kan prøve meg på Roy Jacobsen, Kristin Solberg eller Matias Faldbakken, supplerer Martin. 

									
LUKK
– Det er vanskelig å plukke ut noen klare favoritter, sier Martin Antonsen i Bokhuset Tromsø. Likevel er han ikke i tvil om hvilken bok han håper skal vinne.

En av årets beste leseropplevelser: En sjelden skildring av kvenene

Også må vi selvfølgelig spørre: Hvem blir vinneren?  

Dersom eg skal tippe på ein vinnar… Trur eg går for Nina Lykke! Folk treng litt humor for tida, sier Elin. 

Den boka jeg tror og håper vinner er Ingeborg Arvola Kniven i ilden. Boka er rett og slett en suveren roman. Språket flyter lett og du forsvinner fort inn i livene til menneskene på nordkalotten på 1800-tallet. Den er også historisk interessant og en sjelden skildring av kvenene. Dette er garantert en av årets beste leseropplevelser!, sier Martin.  

Nådeløst, vittig og vakkert – noen skjulte perler

Så er det jo slik at ikke alle bøker får den oppmerksomheten de fortjener. Derfor ber vi også de erfarne bokhandlerne om å trekke frem noen titler som kanskje ikke har fått så mye oppmerksomhet, men som de synes fortjener å bli stemt frem.  

For min eigen del hadde eg blitt glad om Ida Hegazi Høyer vart nominert for Kirurgen – nådelaus, vittig og vakker som den er, sier Elin.  

Det finnes så mange skjulte perler – for eksempel Trine Hamrans Grytøya-tragedien. Ikke minst er det flere barnebøker, blant annet den viktige boka Minus mamma av Endre Lund-Eriksen, sier Martin. 

									
LUKK
Fjorårets Bokhandlerpris gikk til tidligere kulturminister Abid Raja. I år er det søsterens bok som trekkes frem som en av favorittene til prisen.

Om Bokhandlerprisen 

Bokhandlerprisen ble delt ut første gang i 1948. Da het den «Takk for boken»-prisen og ble tildelt Sigurd Hoel. Da tradisjonen ble gjenopptatt i 1981, etter tolv års opphold, fikk den navnet «Bokhandlerprisen».

Bokhandlerprisen stemmes frem gjennom to stemmerunder. Ansatte i bokhandel kan stemme frem de nominerte fra og med i dag 20. oktober og frem til 3. november. Stemmeskjema sendes ut til alle Bokhandlerforeningens medlemmer.

De ti nominerte offentliggjøres 7. november, mens bokhandlerprisen deles ut 22. November på Litteraturhuset i Oslo. 

Mer info om Bokhandlerprisen finner du her.