Høringen og høringsnotat 13.april 2010
Bakgrunnen for høringen var et representantforslaget fra Frp om å inlemme e-bøker i merverdiavgiftsfritaket som gjelder for litteratur.
Finansdepartementet har svart på forslaget og konkluderer med at «Departementet ikke vil fremme forslag om å utvide dagens fritak for trykte bøker til å omfatte elektroniske bøker», og i svarbrevet fremmes følgende argumenter:
Norsk bokhandel står på startstreken og har investert for å lansere eboka på norsk denne våren. Det er investert tid og ressurser på løsninger som vi ønsker skal komme leseren til gode. Målet er å ta opp kampen mot de store internasjonale aktørene og på sikt kunne tilby leseren samme bredden av ebøker som vi i dag tilbyr fysiske bøker i butikk. Med en momssats på 25 % sier det seg selv at dette blir en krevende øvelse.
Momsfritaket er en av grunnsteinene i litteraturpolitikken og en viktig bidragsyter til at Norge ligger på verdenstoppen i lesing. Hele 93 prosent leste en eller flere bøker i 2009. Virkemiddelet som i sin tid ble innført av språkmessige hensyn har en direkte virkning på lesingen. Finansdepartementets svar på spørsmål om momsfritak tar ikke opp i seg hva som er begrunnelsen for momsfritaket for bøker. I svarbrevet heter det at momsfritak ikke nødvendigvis er det best egnede virkemiddelet til å ivareta formålet om å bevare språket. Momsfritaket har den unike egenskapen at den stimulerer til økt lesing siden virkemiddelet virket likt for hele bredden av utgivelser. En målrettet litteraturpolitikk må ha leseren i fokus og momsfritak for ebøker vil være et enkelt fremtidsrettet virkemiddel for å sikre eboka på norsk.
Stikkord: