Bokhandlerintervju: Legger hele livet i bokhandelen

For Astri Larssen har bokhandelen Leselysthuset AS vært et livsprosjekt: – I de fleste andre bransjer ville vi gått konkurs, men det betyr så mye for oss. Man legger hele livet i bokhandelen.
									
LUKK

At det finnes bokhandler også på små steder, er vesentlig for å legge til rette for leselyst, mener Astri Larssen, som har drevet bokhandelen Leselysthuset i Rognan i 18 år.

– Det å vokse opp et sted hvor du ikke kan få kjøpt barneklassikerne til ungene i julegave …, hun rister på hodet. – Det å skape leselyst for ungene før de kan språk er kjempeviktig!

Et tomt lokale og tro på at det var viktig med bokhandel

Astri hadde jobbet mange år som bibliotekar da hun i 2006 bestemte seg for å åpne bokhandel på hjemstedet Rognan – et lite tettsted med en befolkning på i overkant av 2500 innbyggere.

– Lokalbokhandelen var lagt ned noen år før, og jeg tenkte det var hyggelig å bo et sted med bokhandel. «Hvis ingen andre gidder, så gjør jeg det.» Det var starten – et tomt lokale og en tro på at en bokhandel er viktig både for kulturlivet og for et handelssentrum, forteller hun.

Ville skape leselyst for unge

Navnet «Leselysthuset» sier jo litt om hva bokhandelen driver med?

– Ja, det gjør jo det. Det har vært motivasjonen hele tiden. At det er viktig å skape glede rundt boken og lesing, sier Astri.

Hun er ikke i tvil om at bokhandelen har en viktig rolle for å få folk til å lese:

– Det er viktig å gi barn og ungdom nok litteratur som gir dem lyst til å lese mer. At bøkene er tilgjengelige og at de kan snakkes om, for eksempel at vi har en hylle med BookTok-bøker stående. Det er kjempeviktig at den moderne og friske litteraturen er tilgjengelig!

Litteratur på gateplan

Den tidligere bibliotekaren understreker at bokhandelen og biblioteket møtes i målet om å øke leselysten og gjøre litteraturen tilgjengelig for folk. Men hun peker på at bokhandelen har en egen styrke i det at den oppleves som lavterskel.

– Bokhandelen når frem til mange som ikke nødvendigvis bruker biblioteket så mye. Som kanskje ikke har vært der. Vi er på gateplan, og kan gi de rådene folk har bruk for. Også har vi helt andre åpningstider, sier hun, og legger til:

– Jeg tror det er sånn at du kanskje føler at du må ha et ærend om du skal på biblioteket. Hos oss kan du bare komme inn, titte, skravle og varme deg.

Et sted man kan være og snakke om bøker

Nettopp det har vært viktig for Astri: At bokhandelen skal oppleves som et godt sted å være.

– Jeg ønsker ikke at folk skal føle kjøpepress. Man skal kunne komme til oss uten å ha et oppdrag – bare for å gå og se. Det skal være et sted man kan være og snakke om bøker og litteratur.

Og etter 18 år i bokhandel er det nettopp menneskemøtene hun trekker frem som det aller fineste.

– Det å drive bokhandel på et lite sted, gjør at man blir godt kjent med folk. Vi treffer mennesker mellom 0 og 90 og får ta del i livene deres – fra dåp til konfirmasjon, giftemål og begravelse. Jeg blir nesten rørt når jeg tenker på det. Man kan se hver enkelt.

Tett samarbeid med lokalsamfunnet

Å drive bokhandel på et lite sted, krever at man kjenner kundene og kommunen godt, og at man tar aktiv del i lokalsamfunnet, forteller Astri. Hun har gjennomført arrangementer sammen med blant andre sanitetsforeningen, Røde Kors, historielag og den lokale musikkfestivalen.

– Da biografien om Hank von Helvete kom ut, hadde vi et stort arrangement hvor vi hadde både musikk og bokbad, sammen med Blåfrostfestivalen. Det var en stor opplevelse, sier hun.

– Når man har en liten butikk langt unna Egertorget, er det ikke så enkelt å få forlagene med på bokbad, forfatterturneer og så videre – til tross for at vi ofte har mer folk hos oss! Så vi må samarbeide med andre for å ha råd til å lage arrangementer.

Små marginer – stor innsats

For marginene er små for distriktsbokhandelen – noen ganger forsvinnende små.

– Vi har alltid drevet sånn – er det ikke penger til lønn denne måneden, får vi vente til neste. I de fleste andre bransjer ville vi gått konkurs, men det betyr så mye for oss. Man legger hele livet i bokhandelen, sier Astri.

Og selv om det er bøker og lesing som står i sentrum, kan ikke bokhandelen leve av bøker alene:

– Du kan ikke drive en ren bokhandel lenger. Du ha flere føtter å stå på. Da er skolebøker, gratulasjonskort, leker, kontorrekvisita til lokalt næringsliv viktig, forteller hun.

Lokal støtte sikrer bokhandelens overlevelse

For de små distrikstbokhandlene kan det derfor være avgjørende at kommunene legger til rette for å handle lokalt der det er mulig, ved innkjøp av bøker til bibliotek, skolebøker eller kontorrekvisita.

– Skoleboksalget har vært helt avgjørende for at vi har kunnet drive bokhandel, forteller Astri, – Marginene er lave, men med skolebøker og lokale innkjøp sitter vi kanskje igjen med akkurat nok til å overleve. Uten det hadde ikke butikken vært liv laga.

Et velfungerende samfunn må ha tilgang til bøker

Nylig mistet hun imidlertid salget av bøker til grunnskolen, etter at kommunen gikk inn i et innkjøpssamarbeid og la salget ut på anbud – uten å gå i dialog med den lokale bokhandelen.

– Det bør være i kommunens interesse at bokhandelen finnes. Og det har veldig stor betydning for driften at vi har mulighet til å levere skolebøker. Det tror jeg ikke kommunene skjønner, sier hun.

I dag kan offentlige anbudsregler gjøre det vanskeligere for kommunene å handle fra lokalbokhandelen. Endringer i anbudsreglene, som foreslått i ny lov om offentlige anskaffelser, kan potensielt gjøre det lettere for kommunene å velge lokale aktører.

– Ting henger sammen. Er det ikke en bokhandel der, og du skal kjøpe bøker, så drar du et annet sted. Et velfungerende sentrum må ha tilgang til bøker, sko og kneippbrød, sier Astri.

Har ikke angret et sekund

Etter 18 år som bokhandler, har Astri nå solgt Leselysthuset videre til neste generasjon. Hun forteller at livet som bokhandler har vært mange lange dager og hardt arbeid. Nå er hun ansatt i butikken – men har ikke hovedansvaret lenger.

– I starten var det jobbing døgnet rundt. Jeg hadde aldri tatt i et kassaapparat, og hadde ikke peiling på økonomibiten. Da var Fagskolen for bokbransjen viktig. Det å skulle tjene inn sin egen lønn var en stor overgang fra bibliotekjobben.

Men selv om det har vært tøffe tak, er hun ikke i tvil om at det har vært verdt strevet:

– Jeg var jo ivrig og hadde veldig lyst til det. Det var kjempegøy, jeg angret ikke et sekund!

Astri trekker også fram fellesskapet i Fri Bokhandel som viktig for Leselysthuset.

– Gode kolleger, deling av kunnskap, masse latter og flotte studieturer har vært med på å gjøre arbeidshverdagen mye mer givende, sier hun.