På denne siden kan du lese om hvorfor kommunen bør støtte lokalbokhandelen, hvilke tiltak som kan iverksettes innenfor regelverket for offentlige anskaffelser, og kommunens kulturpolitiske ansvar i lys av blant annet Bokloven, Kulturloven og den nasjonale leselyststrategien.
Lesing er avgjørende for utdanning, arbeidsevne, helse og deltakelse i demokratiet. Undersøkelser viser imidlertid at norske barn og unge har lavere leselyst og dårligere leseferdigheter enn før. Dårlige leseferdigheter øker risikoen for utenforskap, arbeidsledighet og helseplager, og utgjør en utfordring både for enkeltmennesker og samfunnet som helhet. For å møte denne utfordringen, må vi legge til rette for lesing i hele befolkningen.
Lokalbokhandelen er avgjørende for å styrke lesing blant folk i alle aldre. Bokhandelen er den aktøren som når flest lesere i alle aldre, også dem som ellers leser lite. Flertallet av bøkene som leses i Norge, er kjøpt i bokhandelen.
Lokalbokhandelen er mer enn en butikk. Den er en møteplass, en kulturarena og en viktig del av et levende sentrum. Selv en liten bokhandel har typisk flere tusen titler i utvalget, og gjør det for eksempel enklere for barnehager, skoler og bibliotek å orientere seg i litteraturen. Samtidig er lønnsomheten for distriktsbokhandler ofte lav, og flere har måttet legge ned de siste årene. Kommuner som aktivt legger til rette for offentlige innkjøp fra lokalbokhandelen, er med på å styrke innbyggernes tilgang til et mangfold av litteratur – og bidrar samtidig til å opprettholde arbeidsplasser og bevare et levende sentrum.
En rapport fra Oslo Economics (2022), gjennomført for Distriktssenteret, slår fast at regelverket for offentlige anskaffelser gir kommunene stort handlingsrom til å velge lokale leverandører, som bokhandelen. Likevel er det mange som ikke bruker dette handlingsrommet fullt ut, ofte på grunn av usikkerhet om regelverket.
Her er tiltak kommunen kan gjøre – helt i tråd med lovverket:
Kommunen har både et ansvar og et handlingsrom for å legge til rette for tilgang til litteratur. Dette ansvaret bygger på nasjonale mål og rammer satt gjennom blant annet Bokloven, Kulturloven og den nasjonale leselyststrategien.
Regjeringens leselyststrategi 2024–2030, Sammen om lesing, slår fast at en god lesekultur må bygges på mange arenaer – i hjemmet, barnehagen, skolen, biblioteket og samfunnet for øvrig. For å lykkes må befolkningen ha enkel tilgang til litteratur. Dersom tilgangen til bokhandler svekkes, vil det føre til lavere boksalg og mindre lesing. Derfor er det et litteraturpolitisk mål å sikre et bredt nett av fysiske bokhandler over hele landet, stadfestet blant annet i Bokloven.
Bokloven må også ses i sammenheng med Kulturloven, som pålegger offentlige myndigheter å legge til rette for et åpent og opplyst offentlig ordskifte gjennom et bredt spekter av kulturvirksomhet. Bokhandelen, på linje med bibliotek, teatre og museer, er en viktig arena for formidling av ytringer, tanker og ideer.
Endringer i Kulturloven fra 2025 pålegger kommuner og fylkeskommuner å utarbeide en skriftlig oversikt over status og utviklingsbehov på kulturfeltet. I dette arbeidet er det vesentlig å forstå hvilken rolle bokhandelen spiller for å rekruttere lesere og få flere til å bli glade i bøker. Ved å støtte lokalbokhandelen bidrar kommunen til å realisere nasjonale kulturpolitiske mål om lesing, litteraturmangfold og demokratisk deltakelse.