Bokhandelens favoritter er klare: Her er de nominerte til Bokhandlerprisen 2022

									
LUKK

De nominerte til Bokhandlerprisen 2022

 • Agnes Ravatn, «Gjestene», Samlaget 
 • Helga Flatland, «Etterklang», Aschehoug 
 • Håkon F. Høydal, «Abida Raja: Frihetens øyeblikk», J.M. Stenersens forlag 
 • Ingeborg Arvola, «Kniven i ilden», Cappelen Damm 
 • Johan Høst, «En nasjon i sjakk», Vigmostad Bjørke 
 • Lars Elling, «Fyrstene av Finntjern», Oktober 
 • Matias Faldbakken, «Stakkar», Oktober 
 • Nina Lykke, «Vi er ikke her for å ha det morsomt», Oktober 
 • Roy Jacobsen, «De uverdige», Cappelen Damm 
 • Zeshan Shakar, «De kaller meg ulven», Gyldendal 

(Listen er sortert i alfabetisk rekkefølge.) 

Stemt på over 100 ulike titler

– Det er en usedvanlig god bokhøst, og det reflekterer også denne sterke nominasjonslisten. Bokhandlere er litteraturelskere og litteraturkjennere, og følger godt med på hva som kommer av bøker i løpet av året. Derfor er det veldig gøy å få presentere bøkene de trekker frem som årets aller beste, sier Anne Schiøtz, direktør i Bokhandlerforeningen. I alt har bokhandlerne stemt på over hundre ulike titler innen både barne- og ungdomslitteratur, skjønnlitteratur og sakprosa.Det er også jevnt mellom mange av de nominerte i år, så det er ekstra spennende å følge med på hvem som går av med seieren! 

Noen hovedpunkter:  

 • Ingeborg Arvola har skrevet bøker i over 20 år, nå når hun for første gang ut til en stor leserskare. – En liten del av meg er vant til at bøker ikke blir lagt merke til, sa Arvola til Bokhandlerforeningen da hun debuterte på Boklista tidligere denne høsten. Arvola ble trukket frem som en favoritt til å vinne prisen av bokhandler Martin Antonsen i Norli Bokhuset. 
 • Tre debutanter på lista: I år er det hele tre debutanter blant årets Bokhandlerpris-nominerte. Billedkunstner og illustratør Lars Elling debuterte som forfatter med romanen Fyrstene av Finntjern, mens Johan Høst debuterte med krimmen En nasjon i sjakk.
  Abida Raja. Frihetens Øyeblikk 
  er også første bok fra journalist Håkon F. Høydal.
 • I fjor gikk prisen til Abid Raja – nå kan det bli søsterens bok som får den. I år er det Abida Raja: Frihetens øyeblikk som er nominert til Bokhandlerprisen. Hvis den går av med seieren, kan det bli andre året på rad at Bokhandlerprisen går til en sakprosabok, noe som er uvanlig med tanke på at det i fjor var 19 år siden sist.  
 • Kan bli en gjenganger: På lista over årets nominerte, er to forfattere som allerede har blitt tildelt Bokhandlerprisen tidligere: Helga Flatland vant Bokhandlerprisen for En moderne familie i 2017, mens Roy Jacobsen har fått prisen to ganger før, først for Seierherrene (1991) og senere for Vidunderbarn (2009). Kanskje blir årets prisvinner en gjenganger? I tillegg har både Zeshan Shakar, Agnes Ravatn og Nina Lykke vært nominert til prisen tidligere år. Bokhandler Elin Urke i ARK Beyer har gjettet at det blir Lykke som går av med seieren i år. 
 • Nominert til bokhandlerprisen under tre uker etter utgivelse: Zeshan Shakar kom ut med sin siste roman, De kaller meg ulven, 19. oktober i år – bare dagen før Bokhandlerforeningen åpnet for å stemme på de nominerte til Bokhandlerprisen. Men tydeligvis var det ikke for sent til å komme blant de nominerte!  
 • Dobbeltnominasjoner til Faldbakken og Arvola: år er det to forfattere som er nominert til både Bokhandlerprisen og Brageprisen: Både Mathias Faldbakken (Stakkar) og Ingeborg Arvola (Kniven i Ilden) er nominert til Brageprisen i kategorien skjønnlitteratur, og er nå også begge blant de nominerte til Bokhandlerprisen. 

Om Bokhandlerprisen 

Bokhandlerprisen er bokhandlernes egen pris og deles ut etter avstemming blant alle som arbeider i norsk bokhandel. Vinnerboka må være av årets bøker og av en norsk forfatter innenfor skjønn/generell litteratur, også barne- og ungdomsbøker. Bokhandlerprisen er en bronsestatuett: «Takk for boken», utført av billedhugger Nils Aas.

Bokhandlerprisen ble delt ut første gang i 1948. Da het den «Takk for boken» og prisen og ble tildelt Sigurd Hoel. Da tradisjonen ble gjenopptatt i 1981, etter tolv års opphold, fikk den navnet «Bokhandlerprisen». I 1998 ble reglene endret slik at Bokhandlerprisen også kan utdeles til forfattere som har fått prisen tidligere, og fra 2008 startet man med nominasjon til Bokhandlerprisen. I fjor gikk prisen til Abid Raja for Min skyld – En historie om frigjøring (Cappelen Damm). 

Bokhandlerprisen deles ut 22. november på Litteraturhuset i Oslo. 

Kontaktinfo: 

Anne Schiøtz, direktør i Bokhandlerforeningen 

Tlf. +47 911 85 604