Ingeborg Arvola debuterer på boklista for skjønnlitteratur

Boklista for uke 31 er klar, og norske Ingeborg Arvola kommer inn med eposet Kniven i ilden. – En liten del av meg er vant til at bøker ikke blir lagt merke til.
									
LUKK

Kniven i Ilden av Ingeborg Arvola kom i salg tirsdag forrige uke, og går rett inn på boklista for skjønnlitteratur. Det er første gang for den kritikerroste forfatteren, som har holdt på i over 20 år.

– Jeg blir kjempeglad! En liten del av meg er vant til at bøker ikke blir lagt merke til selv om man er flink, og jeg er jo glad i bøkene likevel. Men det er noe eget ved å være inne på en sånn liste. Jeg blir litt rørt egentlig. Får klump i halsen.

Kniven i Ilden handler om skogfinnen Brita Caisa Seipajærvi, som er bygget på Arvolas egen tipp-tipp-tipp-oldemor. «Romanen er en imponerende kjærlighetserklæring til en kultur som ikke lenger er her,» skriver VGs anmelder, og beskriver boka som et storslagent og vidunderlig epos. Kniven i ilden er første bok i triologien Ruijan rannalla/Sanger fra ishavet, om kvener og landskapet de lever i.

Fra kritikerrost til lesergjennombrudd

Arvola debuterte som forfatter i 1999, og har gitt ut en rekke romaner og barnebøker. Hun sier det betyr mye å havne på boklista etter mange år som forfatter, og at hun er glad for at hun har fått rom og mulighet til å utvikle forfatterskapet sitt.

– Vi er veldig heldige i Norge, som har de ordningene vi har. At man får prøve, bruke tid, kan få stipender og så videre. Det er veldig mye som er fint med den norske modellen. Så kan man holde på i 20 år uten at det egentlig «skjer» så mye, men hvor man får tid til å modnes og utvikle seg og bli god i jobben sin. Man utvikles som menneske.

Cappelen Damm skriver på sine sider at Arvola har vært rost blant kritikere i lang tid, men at hun med Kniven i Ilden ser ut til å få et endelig gjennombrudd også blant leserne. Det virker det som de får rett i!

Her er alle nykommerne på boklista for uke 31

Trykk på linkene for å komme til de fullstendige boklistene.

Skjønnlitteratur voksne: Jens Henrik Jensen: Gladiator, Kerstin Ekman: Løpe ulv, Ingeborg Arvola: Kniven i ilden, Marilynne Robinson: Hjem

Generell litteratur voksne: Bitta Mikkelborg: Bittas gavestrikk

Barn og ungdom: Neville Astley: Peppa er dyrepasser, Camilla Stendov (ove): Mine første godnatthistorier: Disney klassiker

Pocket- og billigbok: Jens Henrik Jensen: Spøkelsesfangen

E-bøker: Kerstin Ekman: Løpe ulv, Håkan Nesser: Sjakk under vulkanen, Clare Mackintosh: Den siste festen

Kriterier og kildegrunnlag for Boklista finner du her.