Bokhandelens sakprosapris til Marte Michelet

Bokhandelens sakprosapris ble delt ut på Litteraturfestivalen i dag
									
LUKK
På bildet: Arne Vestbø, NFFO, prisvinner og forfatter Marte Michelet og John Thomasgaard, Norli Libris. Foto: Knut Strand

Forfatter Marte Michelet ble tildelt Bokhandelens sakprosapris på 50 000 kroner for boken «Hva visste hjemmefronten?» Prisen er et samarbeid mellom Bokhandlerforeningen og Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening (NFFO)

new tab

— Sakprosa som utfordrer og skaper debatt har en viktig funksjon i samfunnet. Årets prisvinner har definitivt bidratt til debatt, sier Trine Stensen i Bokhandlerforeningen.

I juryens begrunnelse heter det:  «Dette er en vesentlig bok. Den har bidratt til å forandre nasjonens selvforståelse på et viktig punkt, okkupasjonshistorien og jødedeportasjonene. Sjelden, antakelig aldri, har en norsk sakprosautgivelse skapt så stor debatt, og på samme tid vakt så sterk forargelse og bred anerkjennelse som årets vinner».

Juryen har bestått av juryleder Espen Søbye, Arnhild Skre og Merete Morken Andersen.

 

Marte Brekke Michelet (f. 1975), er en norsk forfatter, kommentator og journalist. Michelet utga i 2014 Den største forbrytelsen, som beskriver jødeutryddelsen i Norge under andre verdenskrig. For den mottok hun Brageprisen for beste sakprosabok. Hennes neste bok Hva visste hjemmefronten? fra 2018, som også omhandler jødeutryddelsen i Norge, vakte stor oppmerksomhet, og ansporet til en av de største norske historikerdebattene på mange år. Michelet har bakgrunn fra venstresiden i norsk politikk og var leder av Rød Ungdom i perioden 1996 til 1998. Hun var redaktør i RadiOrakel fra 2002 til 2003. Senere var hun journalist i NRK, blant annet som reporter, vaktsjef og programleder. Michelet var journalist og politisk kommentator for Dagbladet fra 2006 til 2014, fra 2009 som debatt- og kronikkansvarlig, samt restaurantanmelder.

Høyoppløselig bilde finnes her. (Foto: Astrid Snipsøyr)

 

 

BOKHANDLERFORENINGEN

Trine Stensen

Adm. direktør

950 60 117