2023 ble et godt år for norsk skjønnlitteratur for voksne

Salget av norske skjønnlitterære bøker for voksne gikk opp 2,5 prosent i 2023 sammenlignet med året før. — Det er svært gledelig at norsk skjønnlitteratur står sterkt, sier Bokhandlerforeningens direktør.
									
LUKK
FORNØYD: Bokhandlerforeningens direktør Anne Schiøtz gleder seg over økte salgstall for norsk skjønnlitteratur for voksne.

I fjor ble det solgt i alt 777 400 norske skjønnlitterære bøker for voksne (bokgruppe 4.1) i norske bokhandler.  

  • Det er nesten 19 000 flere bøker enn året før, som gir en økning på 2,5 prosent.  

Anne Schiøtz, direktør i Bokhandlerforeningen, gleder seg over tallene.   

Litteratur står sterkt 

— I et lite land er det imponerende at den norske skjønnlitteraturen for voksne står så sterkt. Det vitner om at de litteraturpolitiske virkemidlene fungerer, og viser hvor viktig bokloven er, sier hun.  

Til tross for gode salgstall for norsk skjønnlitteratur for voksne, er trenden innen andre bokgrupper at salget går svakt nedover.   

  • Fra 2022 til 2023 var det en nedgang på 3,2 prosent i antall solgte papirbøker innen sakprosa, skjønnlitteratur og billigbøker (bokgrupper 3-5).  
									
LUKK
JULESALG: Det var knyttet stor spenning til julesalget. Tallene viser at det ble solgt flere bøker i norske bokhandler i desember 2023 enn samme periode året før.

Bedre enn ventet  

Det var knyttet spenning til salgstallene – og særlig julesalget – som mange fryktet ville bli negativt påvirket av dyrtid og renteøkning. Slik gikk det ikke.  

  • Det ble solgt flere bøker i desember sammenlignet med samme periode året før. 
  • Særlig innbundet og heftet skjønnlitteratur for voksne hadde betydelig høyere salgstall i 2023 enn i 2022. 

— Folk kjøper bøker uansett. Heldigvis. Det gode julesalget viser at harde pakker ikke går av moten, påpeker Schiøtz. 

									
LUKK
STORSELGERE: Jørn Lier Horst og Lars Mytting er de to mestselgende forfatterne av norsk skjønnlitteratur for voksne. (Foto: Jesper Magerøy og Mathias Fossum)

Horst selger mest   

Forfatterne Jørn Lier Horst og Lars Mytting skal ha sin del av æren for de gode salgstallene for norsk skjønnlitteratur for voksne. Førstnevnte er den norske forfatteren som selger aller mest.  

  • I 2023 var seks av bøkene til Jørn Lier Horst blant topp 50 på boklista.  
  • Han hadde nærmere 160 titler (ISBN-nummer) i salg. 

Bestselger fra Gudbrandsdalen 

Lars Mytting inntar andreplassen over mestselgende norske forfattere av skjønnlitteratur for voksne. Han hadde i alt 16 titler (ISBN-nummer) i salg i fjor. Ikke minst var Skråpånatta fjorårets bestselger i Norge.   

  • Den siste boka i Myttings trilogi om den mystiske Hekne-veven solgte godt over 50 000 eksemplarer fra utgivelsen i september og ut året.  
									
LUKK

Sterk debut  

Den store overraskelsen på salgslistene var debutant Oliver Lovrenski.  

  • Da vi var yngre, Lovrenskis oppvekstroman fra et røft ungdomsmiljø i Oslo, var den nest mest solgte norske skjønnlitterære boka i 2023. Kun Myttings Skråpånatta solgte mer.  

Etablerte forfattere som Tore Renberg, Edvard Hoem og Vigdis Hjorth kom også med nye bøker i fjor høst. Til tross for gode salgstall solgte ingen av dem mer enn den 19 år gamle debutanten. 

Bredden er viktigst  

Bokhandlerforeningens direktør Anne Schiøtz minner om at bredden fremdeles er det viktigste for boksalget i norske bokhandler. De hundre titlene som solgte mest i 2023, utgjorde bare 17 posent av totalt antall solgte bøker. 

I 2023 ble det solgt i underkant av 49 000 forskjellige titler (ISBN) i i norske bokhandler fra over 1350 ulike forlag (vareeiere). Det er nesten 10 000 flere titler enn i 2008. 

— Norsk bokbransje er bred og mangfoldig. Det er helt i tråd med boklovens formål, avslutter Schiøtz.