Salget i bokhandelen 3. kvartal: Større bredde og mer pocket, men færre solgte bøker totalt

Nye tall for salget i bokhandelen tredje kvartal 2024 viser en økning i bredde, men en nedgang i antall solgte bøker totalt. Det er en positiv utvikling i salget av pocketbøker, mens salget av innbundet litteratur går ned.
									
LUKK

Flere titler, men lavere volum

I tredje kvartal 2024 ble det solgt totalt 1,6 millioner bøker fordelt på 34 440 ulike titler (isbn). Mens det totale boksalget har gått ned med 1,3% sammenlignet med fjoråret, har antallet solgte titler økt med 3,6%.

Det betyr at vi kjøper flere unike bøker, men at det totale salgsvolumet er noe lavere. Trenden kan tyde på at bokkjøperne i større grad velger fra et bredere spekter av bøker, med større interesse for, og tilgang til, mangfold i utvalget.

Vekst for pocketbøker, nedgang i innbundet litteratur

Totalt ble det solgt 742 263 pocketbøker i 3 kvartal, en økning på 4,0 % fra året før. Samtidig har totalsalget av innbundet litteratur falt, med en nedgang på i underkant av seks prosent. Også her ser man en økning i antall titler.

Skjønnlitteratur og sakprosa: Nedgang i volum, økning i bredde

Det har vært en nedgang på 8,2% i salget av innbundet skjønnlitteratur (bokgruppe 3), til 470 500 solgte eksemplarer. Samtidig har antallet solgte titler økt med 6 %, noe som igjen tyder på større variasjon i lesepreferanser.

Sakprosa viser en noe svakere nedgang i volum, med 2,9 % færre solgte eksemplarer sammenlignet med fjoråret.

Barnebøker holder seg stabilt

Barnebokmarkedet har holdt seg relativt stabilt, med 372 019 solgte bøker, og en marginal nedgang på 0,4 % sammenlignet med i fjor. Antallet solgte titler i barneboksegmentet har økt med 6,4 %.

Noen nøkkeltall for salget i 3. kvartal 2024

  • Det ble solgt totalt 1,6 millioner bøker i 3. kvartal 2024, fordelt på 34 440 ulike titler (isbn). Dette er en økning i antall titler på 3,6 %, samtidig som det totale salget falt med 1,3 %.
  • Den mest solgte boka i 3. kvartal var Råsterk på et år av Jørgine Massa Vasstrand, etterfulgt av Det ender med oss av Colleen Hoover, og Kongeriket av Jo Nesbø.
  • De 100 mestselgende bøkene utgjorde 16,6 % av det totale salget. Det har vært en marginal nedgang i dominansen til bestselgerne sammenlignet med i fjor.
  • Økning i pocketbøker – en trend: Så langt i 2024 har vi sett en vekst i salget av pocketbøker på 3,1% sammenlignet med i fjor.
  • Økt mangfold i bokhandelen: Den generelle trenden for 2024 er at det har blitt solgt en større bredde, men et noe lavere volum enn i 2023. Antall solgte titler har økt med nesten 2% i 2024.

Tallene som er oppgitt gjelder salg av bøker i bokgruppe 3-5 i uke 27-39. Antall solgte titler viser til antall unike isbn. For mer informasjon om boksalget, se Bokhandlerforeningens salgsstatistikk og den ukentlige og månedlige boklista