Spol tilbake til 1885. Da så forløperen til dagens Mammutsalg dagens lys. Norske forlag gikk sammen om å sette ned prisen på bøker i en gitt periode. I 1964 tok Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen over regien, og salget fikk navnet Mammut. Hvorfor dette navnet, vites ikke, annet enn at mammuten var stor, og det er salget også.
Alle bøkene i Mammutsalget er utgitt før 2023.
– Vi er kjempespente. Mammut er viktigere enn noen gang, sier Johanne Engstrøm Nistad, butikksjef ved Ark Egertorget.
– Mammutsalget bidrar til at folk kan kjøpe litteratur uansett hva slags økonomisk situasjon de er i. Vi håper barnehager og skoler vil benytte anledningen, og at mange vil kjøpe bøker som de kan gi i gave. Ingen blir gode lesere uten tilgang på bøker, mener Nistad.
Anne Schiøtz, direktør i Bokhandlerforeningen, mener det unike med Mammutsalget er det brede utvalget av bøker med høye rabatter.
– Vi ser at det ofte er andre bøker som selger godt på Mammutsalg enn ellers i året, påpeker Schiøtz.
Lyrikk, for eksempel, kan få oppsving i salgstallene under Mammut. Hans Børlis beste dikt var den mestselgende lyrikkboka i norske bokhandler i fjor, godt hjulpet av Mammutsalget.
Bøkene som pleier å selge aller mest på Mammutsalget er barnebøker og bøker innen hobby og forming. Debattbøker og bøker om politikk og historie selger også godt.
I år er nesten 200 barnebøker med på Mammutsalget, mens det er nærmere 120 bøker innen historie, politikk, debatt og samfunn.
– Det største utvalget er innen barnebøker. Vi vet at mange foreldre leser høyt for barna sine, og bøker er alltid populære gaver til barn. Nå kan man fylle opp egen bokhylle og gaveskuff, sier Schiøtz.
Over 720 av de nærmere 760 papirbøkene i Mammutsalget selges til lave priser.
– Det er kun under Mammut at bokkjøpere over hele landet kan velge mellom så mange bøker med så høy rabatt. For bokhandlerne er Mammut årets nest viktigste salgsbegivenhet. Kun julesalget er viktigere, understreker Bokhandlerforeningens direktør.
Stikkord: