Bokhandelens barne- og ungdomsbokstipend 2022 går til Marianne Gretteberg Engedal

Mottakeren av årets stipend hadde aldri sett for seg at hun skulle bli forfatter. – Jeg hadde kanskje tenkt tanken at jeg kunne illustrere en barnebok en gang i løpet av livet, men ikke at jeg skulle forfatte selv, sier Engedal, som blant annet er kjent for Instagram-profilen “Skinkeape”.  
									
LUKK
Marianne Gretteberg Engedal får Bokhandelens barne- og ungdomsbokstipend for barnebøkene Pølsetjuven og Polititjuvene.

Stipendet er på 40 000 kroner, og ble delt ut av Bokhandlerforeningen og Norske Barne- og Ungdomsbokforfattere (NBU) på Litteraturfestivalen i Lillehammer 1. juni 2022.

– Jeg blir selvfølgelig meget glad! Jeg visste faktisk ikke om dette stipendet fra før, så det var jo både en overraskelse at det fantes og at jeg skulle få det, sier hun.

“Det er gøy å gå på oppdagelsesferd i Engedals univers” 

Marianne Gretteberg Engedal er født i 1986 og kommer fra Hallingdal. Hun debuterte med boka Pølsetjuven i 2019. Boka forteller historien om Kjell som ikke klarer å leve opp til foreldrenes forventninger – nemlig at han skal være tyv sånn som resten av familien. Boka ble omsatt til flere språk og satt opp som teater på Den Nationale Scene i Bergen. To år etter kom oppfølgeren Polititjuven (2021). Her flytter en politifamilie til bygda – og det oppstår spenninger når politidatteren Perit stjeler Kjells aller beste venn Pølse-Per.  

Om Polititjuven skriver juryen:  

“Boka er en humoristisk og sår bildebok om vennskap, sjalusi og fordommer. Det er først og fremst bildene som driver handlingen fremover. Hvert oppslag bobler over av snodige typer og morsomme detaljer. Det er gøy å gå på oppdagelsesferd i Engedals univers, men forfatteren sørger også for at vi ikke går oss vill.”  

Aldri noen plan om å bli forfatter 

Engedal er utdannet illustratør og har tegnet hele livet. På Instagram har hun kontoen Skinkeape, som i dag har over 50 000 følgere.  

– Jeg er utdannet illustratør og har tegnet hele livet, uten noen plan om å begynne å skrive. Jeg hadde kanskje tenkt tanken at jeg kunne illustrere en barnebok en gang i løpet av livet, men ikke at jeg skulle forfatte selv. Det var forlaget som spurte om jeg ville prøve å skrive barnebok, også bare ble det slik. Nå jobber jeg med bøker på alle kanter! 

I tillegg til å lage bøker og illustrere for aviser og tidsskrifter, har Engedal en litt uvanlig sidejobb: 

– Om sommeren driver jeg en kafé på Hardangervidda hvor jeg jobber som kokk. Jeg har vokst opp på kjøkkenet og har nå tatt over etter mor mi som tok over etter mor si. I pausene lager jeg tepper og mater fugler, forteller hun. 

Skal inspirere og hjelpe barne- og ungdomsbokforfattere i etableringsfasen 

Bokhandelens barne- og ungdomsbokstipend ble første gang delt ut i 2001. Stipendet  har som formål å utvikle forfatterskap og løfte frem de nye barnebøkene. I likhet med Bokhandlerforeningens andre stipender er det først og fremst tenkt for forfattere i etableringsfasen.  

– Barn og unge er våre aller viktigste lesere. Mariannes bøker gir stor leseglede for store og små og vi håper stipendet kan bidra til at hun får litt tid til å skrive enda flere bøker, sier Anne Schiøtz, direktør i Bokhandlerforeningen 

– Gode stipendordninger er uvurderlig for bredden i den norske litteraturen. Bokhandelens barne- og ungdomsbokstipend har i over tjue år løftet fram nye forfatterstemmer, og vært et viktig bidrag til at de beste bøkene kan finne veien til yngre lesere, sier Alexander Løken, Leder i Norske Barne- og Ungdomsbokforfattere. 

Engedal forteller at hun håper stipendmidlene vil gi henne tid og rom til å fortsette å skape.  

– Jeg har ikke planlagt bruk enda, men det jeg trenger aller mest er tid, så jeg blir nok nødt til å kjøpe meg tid på en eller annen måte, sier hun. 

 

									
LUKK
Bokhandler Christin Kramprud bokbader Marianne Gretteberg Engerdal under utdelingen av Bokhandelens barne- og ungdomsbokstipend på Lillehammer 1. juni 2022.