De nominerte til Bokhandlerprisen 2023
- Nadia Ansar, «Min skam», Cappelen Damm
- Frode Grytten, «Den dagen Nils Vik døde», Forlaget Oktober
- Vigdis Hjorth, «Gjentakelsen», Cappelen Damm
- Oliver Lovrenski, «Da vi var yngre», Aschehoug
- Lars Mytting, «Skråpånatta», Gyldendal
- Maria Parr, «Oskar og eg», Samlaget
- Siri Pettersen, «Sølvstrupen», Gyldendal
- Tore Renberg, «Lungeflyteprøven», Forlaget Oktober
- Simon Stranger, «Museum for mordere og redningsmenn», Aschehoug
- Anne Sverdrup-Thygeson, «Skogen», Kagge
(Listen er sortert i alfabetisk rekkefølge etter etternavn.)
Stemt på over 150 ulike titler
– Vi har dyktige bokhandlere over hele landet som leser mye, derfor er det spesielt hyggelig å få presentere bøkene de trekker frem som årets aller beste, sier Anne Schiøtz, direktør i Bokhandlerforeningen. – I alt har bokhandlerne gitt sin stemme til over 150 ulike titler. Det er også jevnt mellom mange av de nominerte i år, så det er ekstra spennende å følge med på hvem som går av med seieren!
Noen hovedpunkter:
- Tidenes yngste nominerte: Oliver Lovrenski (19) kom i høst ut med sin første roman, «Da vi var yngre», som har tatt både leserne og bokhandlere med storm. Han er en av årets to nominerte debutanter. Den andre debutanten er Nadia Ansar, som er nominert for boken «Min skam».
- Nominert aller flest ganger. Tore Renberg er den forfatteren som er nominert aller flest ganger. «Lungeflyteprøven» er den 7. boken han er nominert for. Han har også vunnet Bokhandlerprisen to ganger tidligere for bøkene «Charlotte Isabel Hansen» (2008) og «Tollak til Ingeborg» (2020). Siri Pettersen er også en kjær forfatter for mange, ungdomsboken «Sølvstrupen» er den 6. boken hun er nominert for.
- Barnebok: Maria Parr er nominert for barneboken «Oskar og eg». Og som Maria Parr selv kommenterer: – Dette er veldig stas! Og hjarte gjer eit ekstra sprett fordi eg blir så glad kvar gong barnebøker på heilt sjølvsagt vis er med i samtalen om littertaturen vår.
- Nynorsk: Listen har to bøker på nynorsk. I tillegg til Maria Parrs bok, finner vi også Frode Grytten. Han er nominert for boken «Den dagen Nils Vik døde».
- Kan bli en gjenganger: På lista over årets nominerte, er det 4 forfattere som har fått Bokhandlerprisen tidligere: I tillegg til over nevnte Tore Renberg, finner vi Lars Mytting som vant Bokhandlerprisen i 2014 for boken «Svøm med dem som drukner». I år er han nominert for «Skråpånatta», tredje og siste bind i Heknetrilogien. Dermed har alle bøkene i denne triologien blitt nominert til Bokhandlerprisen. Vigdis Hjort er i år nominert for boken «Gjentakelsen». I 2016 vant hun Bokhandlerprisen for «Arv og miljø». Simon Stranger vant Bokhandlerprisen i 2018 for boken «Leksikon om lys og mørke».
- Nominert for første gang; I tillegg til de to debutantene, finner vi Anne Sverdrup-Thygeson som er nominert for første gang. Hvis hennes bok «Skogen», går av med seieren, er det andre gang på tre år at Bokhandlerprisen går til en sakprosabok.
- I alt har de ansatte i bokhandelen gitt sin stemme til over 150 forskjellige bøker – det sier noe om mangfoldet og bredden som finnes i bokhandelen.
Sitater fra forfatterne, på spørsmålet om hva de synes om å være nominert:
- Anne Sverdrup-Thygeson: «Åh, for en uventet og utrolig gøyal beskjed å få! Jeg får lyst til å løpe ut i skogen og rope nyheten ut; «hør sprettmugg og stubbeglefsemose, hør linnea og lind og løvtreløper, dere er nominert til en fantastisk pris! En pris fra dem som virkelig kan bøker, folka som elsker bøker like høyt som jeg elsker skogens mangfold, og disse bokhandlerne har tatt med en sakprosabok om skogen på lista si! HVOR GØY ER IKKE DET?»
- Maria Parr: «Dette er veldig stas! Og hjarte gjer eit ekstra sprett fordi eg blir så glad kvar gong barnebøker på heilt sjølvsagt vis er med i samtalen om litteraturen vår».
- Simon Stranger: «Å bli stemt frem igjen blant de viktigste og mest dedikerte leserne i landet, nemlig bokhandlerne, gjør meg dypt rørt og takknemlig, og gir meg lysten til å brette opp ermene igjen og skrive videre. Takk!»
- Siri Pettersen: «Jeg er fullstendig lamslått. Aner virkelig ikke hva jeg skal si. Seks bøker og seks nominasjoner, det er fanden skjære ikke til å tro! Bokhandlere er rape gale, og jeg elsker dem for det! Denne mottakelsen betyr enormt mye for meg, og jeg kan aldri takke nok. Jeg har rett og slett ikke tilstrekkelige superlativer, en sjelden erfaring for en fantasyforfatter. Tusen hjertelig takk for denne nominasjonen, og for det den gjør for sjangeren jeg elsker så inderlig.»
- Lars Mytting: «Jeg er skikkelig stolt over å være nominert. Ikke minst fordi bokhandlerne er tett på leserne, og det er deres entusiasme og opplevelse som til sjuende og sist teller mest for meg.»
- Frode Grytten: «Kvar gong eg går inn i ein bokhandel, nord eller sør, vest eller aust, kjenner eg meg heime. Utanlands også. Å gå inn i ein bokhandel er å komme heim. Hyllene, bøkene, omslaga, sidene med ord, stemninga og roa til dei som jobbar der. Eg har aldri kjent meg framand eller lite velkomen i ein bokhandel. Takk til alle bokhandlarar, takk for at de tar så godt vare på bøkene til mine kollegaer og meg, og takk for at de nominerte Nils Vik, bikkja hans og dei mange passasjerarane til Nils.»
- Oliver Lovrenski: «Det føles stort å bli tatt så godt imot av bokhandlerne, og som debutant er dette over all forventning. Jeg er takknemlig for støtten og krysser fingrene.»
- Vigdis Hjorth: «Det er stor stas å bli nominert til selveste Bokhandlerprisen! Bokhandlerne utgjør et uvurderlig ledd i vårt, enn så lenge, velfungerende litterære system! Hvor ofte har jeg ikke kommet inn i en bokhandel med et litterært eller personlig problem (og ofte henger de sammen) og blitt geleidet av av en elskverdig bokhandler til boka som kan løse opp mine floker? Når jeg ser en bokhandel blir jeg glad!»
- Tore Renberg: «De norske bokhandlerne er litteraturens fotfolk. Lesende og kunnskapsrike formidlere over hele landet. Det er stor stas for meg at de setter pris på Lungeflyteprøven!»
- Nadia Ansar: «Jeg vil rette en stor takk til alle bokhandlerne som har stemt på boka mi og gjort denne nominasjonen mulig. Det har kostet å finne motet til å fortelle denne historien, og dette føles som en enorm anerkjennelse av det arbeidet. Arbeidet mot den sosiale kontrollen, og kampen for likestilling har så vidt begynt i minoritetsmiljøene. Derfor er denne nominasjonen ikke bare til meg, men til hele frigjøringsprosjektet. Det har allerede vært to norskpakistanske menn som har vunnet denne prisen på rad. Ved å nominere meg til Bokhandlerprisen, er dere med på å skape historie.»
Om Bokhandlerprisen
Bokhandlerprisen er bokhandlernes egen pris og deles ut etter avstemming blant alle som arbeider i norsk bokhandel. Vinnerboka må være av årets bøker og av en norsk forfatter innenfor skjønn/generell litteratur, også barne- og ungdomsbøker. Bokhandlerprisen er en bronsestatuett: «Takk for boken», utført av billedhugger Nils Aas.
Bokhandlerprisen ble delt ut første gang i 1948. Da het den «Takk for boken» og prisen og ble tildelt Sigurd Hoel. Da tradisjonen ble gjenopptatt i 1981, etter tolv års opphold, fikk den navnet «Bokhandlerprisen». I 1998 ble reglene endret slik at Bokhandlerprisen også kan utdeles til forfattere som har fått prisen tidligere, og fra 2008 startet man med nominasjon til Bokhandlerprisen. I fjor gikk prisen til Zeshan Shakar for boken «De kaller meg ulven» (Gyldendal).
Bokhandlerprisen deles ut 14. november kl. 13.00 på Litteraturhuset i Oslo.
Kontaktinfo:
Anne Schiøtz, direktør i Bokhandlerforeningen