Bokhandlerprisen 2022 til Zeshan Shakar

Zeshan Shakars "De kaller meg ulven" er stemt frem som årets beste bok av landets bokhandlere. – Det er virkelig en ære.
									
LUKK

–  På vegne av norske bokhandlere, vil jeg takke Shakar for en sterk og viktig leseropplevelse som jeg håper når mange lesere, sier Bokhandlerforeningens direktør Anne Schiøtz.

– Det er virkelig en ære å vinne Bokhandlerprisen. Bokhandlere er noen av de aller viktigste folka i hele bransjen, derfor betyr det ekstra mye når prisen kommer fra dem. Jeg har møtt så mange flotte og hyggelige folk rundt omkring i butikkene, og sett hvor hardt de jobber for boka mi. Jeg blir skikkelig rørt og takknemlig, sier Shakar.

Zeshan Shakar (1982) er oppvokst på Stovner og arbeider i dag ved Oslo rådhus. Han debuterte som forfatter i 2017 med Tante Ulrikkes vei, som han ble tildelt Tarjei Vesaas’ debutantpris for. I 2020 ble han nominert til Bokhandlerprisen for sin andre roman, Gul bok. De kaller meg ulven (2022) er hans tredje roman, og handler om å ha vokst opp mellom to kulturer, med vissheten om at de gode kortene er skjevt fordelt.

									
LUKK
Prisen ble delt ut av kulturminister Anette Trettebergstuen.

Bokhandlerens begrunnelse: «Et varmt, humoristisk og sårt portrett»

Fordi Bokhandlerprisen stemmes frem av alle landets bokhandlere, foreligger det ingen jurybegrunnelse for prisen. Men dette sier Kirsti Myrvold, bokhandler ved Berges Bokhandel i Kristiansand, om hvorfor hun stemte frem Shakar som vinner av Bokhandlerprisen 2022:

– Shakar fortjener årets pris for måten han avslutter trilogien om sin klassereise. I boka maler han et varmt, humoristisk og sårt portrett av far-sønn-forholdet, og om hva foreldre etterlater barna når de forsvinner. Det blir en slags stille hyllest til foreldrenes liv og beinharde hverdag. En nydelig fortelling om de mange liv som leves i dette landet, sier Myrvold.

 

									
Shakars tale under utdelingen av Bokhandlerprisen 2022.
LUKK
Shakars tale under utdelingen av Bokhandlerprisen 2022.
Shakars tale under utdelingen av Bokhandlerprisen 2022.

De nominerte til Bokhandlerprisen 2022 var:   

  • Agnes Ravatn, «Gjestene», Samlaget
  • Helga Flatland, «Etterklang», Aschehoug
  • Håkon F. Høydal, «Abida Raja: Frihetens øyeblikk», J.M. Stenersens forlag
  • Ingeborg Arvola, «Kniven i ilden», Cappelen Damm
  • Johan Høst, «En nasjon i sjakk», Vigmostad Bjørke
  • Lars Elling, «Fyrstene av Finntjern», Oktober
  • Matias Faldbakken, «Stakkar», Oktober
  • Nina Lykke, «Vi er ikke her for å ha det morsomt», Oktober
  • Roy Jacobsen, «De uverdige», Cappelen Damm
  • Zeshan Shakar, «De kaller meg ulven», Gyldendal

– Det er en usedvanlig god bokhøst, og det reflekterer også den sterke listen over de nominerte til årets Bokhandlerpris, sier Anne Schiøtz. I nominasjonsprosessen stemte bokhandlerne i alt på over hundre ulike titler innen både barne- og ungdomslitteratur, skjønnlitteratur og sakprosa.

Om Bokhandlerprisen 

Bokhandlerprisen er bokhandlernes egen pris og deles ut etter avstemming blant alle som arbeider i norsk bokhandel. Vinnerboka må være av årets bøker og av en norsk forfatter innenfor skjønn/generell litteratur, også barne- og ungdomsbøker. Bokhandlerprisen er en bronsestatuett: «Takk for boken», utført av billedhugger Nils Aas.

Bokhandlerprisen ble delt ut første gang i 1948. I fjor gikk prisen til Abid Raja for Min skyld – En historie om frigjøring (Cappelen Damm).

Høyoppløselig portrett av Zeshan Shakar finnes her.
Her er en oversikt over tidligere vinnere og nominerte. 

Oslo, 22.11.2022
BOKHANDLERFORENINGEN

Anne Schiøtz, Direktør i Bokhandlerforeningen
Mobil: 911 85 604
Foto