Forrige uke var Fagskolen for bokbransjen på sin årlige tur til London, hvor de besøkte bokhandler, fikk faglig påfyll, og hentet inspirasjon til arbeid med bokhandel og bokformidling i Norge.
Et av høydepunktene på turen, var besøket hos den britiske bokhandelkjeden Waterstones. Retailer director Luke Taylor har selv bakgrunn som bokhandler, og fortalte om historien til Waterstones fra det ble startet i 1982 til i dag.
Waterstones holt på å gå konkurs etter at avtalen som sikret faste priser i Storbritannia falt bort i 1997. De siste årene har kjeden blitt drevet tilbake til suksess av James Daunt, grunnleggeren av Daunt Books og direktør hos amerikanske Barnes and Noble.
Etter at Daunt tok over har Waterstones kuttet i administrative stillinger og forsøker så langt det går å utnytte den interne bokhanderkompetansen og rekruttere internt.
Waterstones har nå stort fokus på bredde og lite salgskampanjer. Fremfor å kjøpe opp store opplag av bøker, kjøper de gjerne 1-3 av hver bok, og dermed har de også senket returraten sin drastisk.
I dag har Waterstones har kjøpt opp og driver mange av de store bokhandelkjedene i England. Blant annet eier de Foyles, Daunt Books og Hatchards. Kjeden møtte kritikk da de senest kjøpte opp den akademiske bokhandelkjeden Blackwell, på et tidspunkt hvor denne var i ferd med å legge ned. Men, sier Taylor:
– Det ville være fullstendig meningsløst om vi lot de flotte bokhandlene stenge ned.
Samtidig som Storbritannia dermed har få bokhandelkjeder, fortalte Meryl Halls, direktør i den britiske bokhandlerforeningen, at antallet uavhengige bokhandler er det høyeste det har vært siden 2012.
I London, som i Norge, var det bord med booktok-bøker i stort sett alle byens bokhandler. Nielsen Bookdata, som henter inn statistikk om boksalget og kjøpevaner i Storbritannia, bekreftet at det britiske bokmarkedet ble fullstendig endret av TikTok i 2022. Colleen Hoovers It ends with us solgte i nesten 700 000 eksemplarer, og var den mest solgte boken i Storbritannia i det året.
De så også en markant økning i salget av virtuelle bøker, tegneserier, romantikk og sagaer, og generelt Young Adult-bøker.
– Nå gjør tenåringer det jeg pleide å gjøre, fortalte en fornøyd Luke Taylor i Waterstones, – De møter vennene sine i bokhandelen!
Milena Cecilie Bratli er daglig leder ved Norli Vinderen, og en av fire Norli-ansatte som har fått stipend for å gå på fagskolen i år. Hun forteller at det har vært både morsomt og interessant å se hvordan de driver bokhandler i andre land.
– Det har vært veldig spennende å se hvordan de driver bokhandel i London! Det er stort fokus på bredde i de engelske bokhandlene, noe jeg vet at Norli har blitt inspirert av i senere tid.
Men det er ikke nødvendigvis sånn at alt er bedre her, påpeker hun.
– I London er de utrolig gode på å yte service og ekspertise, men jeg la merke til at de sjeldent kommer bort og spør om kunden trenger hjelp. Det vil jeg si at vi er litt bedre på i Norge!
Melina påpeker også at hun opplevde at de engelske bokhandlene forholder seg annerledes til backlistbøker, altså tidligere utgitte bøker.
– I Norge er jo disse titlene ofte på tilbud, men i England lever de gjerne et eget liv side-om-side med nyhetene, forteller hun.
Det samme påpeker også Norli-kollega Line Bergmann:
– Jeg merket at de fokuserte like mye på backlist som frontlist-bøker, hvor vi i Norge har større fokus på frontlist og sesonger. I tillegg virker det som om de går mer tilbake til lokale bokhandler. Og estetikken var jo helt på topp, det var veldig pene butikker!
I tillegg til besøkene hos bokhandler rundt omkring i byen, fikk studentene også komme til den britiske bokhandlerforeningen. Der lærte de om bokbransjen i Storbritannia og fikk møte en litterær agent.
Direktør Meryl Halls fortalte at pandemien var utfordrende for mange av de mindre bokhandlene som ikke hadde fungerende netthandelsløsninger. Samtidig kom bransjen alt i alt godt ut av det, og boksalget i Storbritannia var godt i 2021.
– Bokhandlene overlevde covid, og har fått en ny respekt i industrien, mente hun.
Fagskolen for bokbransjen er en unik og praktisk rettet utdannelse som gir kunnskap, inspirasjon og nettverksbygging i hele bokbransjen. Studiet gjennomføres som et deltidsstudium parallelt med ordinær jobb, og fordeler seg på 3 samlinger av totalt 11 uker. Fagskolen gir studentene kompetanse i de fleste fagområder man har behov for som ansatt i en bokhandel eller salgs- og markedsavdeling i forlag, og gir 30 studiepoeng.
Medlemmer i Bokhandlerforeningen kan søke om stipend om å gå på Fagskolen. I tillegg har Norli egne stipend-ordninger som deres ansatte kan søke på.
Stikkord: