Fosse kjenner Nobel-effekten

Nobelprisvinner Jon Fosse gjorde et solid byks på salgslistene i 2023. Han var blant de fem forfatterne som solgte mest i norske bokhandler i fjor.
									
LUKK
SALGSHOPP: Jon Fosse gikk fra 227. plass til femte plass på lista over mestselgende forfattere i norske bokhandler i 2023. (Foto: Agnete Brun, Samlaget)

Ved første øyekast er mye som det pleier på lista over forfattere som selger mest i norske bokhandler i 2023. Øverst troner Jørn Lier Horst. Deretter Lars Mytting, Jo Nesbø og Camilla Läckberg.  

Men på femteplass? Jon Fosse.  

Det er et solid hopp fra 227. plassen han lå på året før.     

Tallene viser at kundene særlig kjøpte Septologien i ulike utgaver. Også Trilogien (utgitt 2015), Morgon og kveld (utgitt 2016) og Dikt i samling fra 2021 har solgt godt.   

 

De ti mestselgende forfatteren 2023  

Lista gjelder alle titler (ISBN) innen sakprosa, skjønnlitteratur og billigbøker (bokgruppe 3-5) i norsk bokhandel.  

  1. Jørn Lier Horst  
  2. Lars Mytting  
  3. Jo Nesbø  
  4. Camilla Läckberg  
  5. Jon Fosse  
  6. Lucinda Riley   
  7. Frode Øverli  
  8. Lars Mæhle  
  9. Bjørn F. Rørvik   
  10. Jan-Erik Fjell   

 

Bredt utvalg  

Bokhandlerforeningens direktør Anne Schiøtz minner om at det ble solgt bøker skrevet av mer enn 13 000 ulike forfattere i norske bokhandler i fjor.  

— Salgstallene tyder på at nordmenn har varierte lesevaner, og setter pris på bredden og mangfoldet i norske bokhandler, sier Schiøtz.   

									
LUKK

Horst selger mest  

Jørn Lier Horst er fjorårets store salgsvinner i norske bokhandler. Horst hadde nærmere 160 titler (ISBN-nummer) i salg. Seks av bøkene hans var blant topp 50 på bestselgerlisten i 2023. 

Lars Mytting er nummer to på lista over mestselgende forfattere. Han hadde i alt 16 titler (ISBN-nummer) i salg i fjor. Ikke minst var Skråpånatta, siste bind i Hekne-trilogien, fjorårets bestselger i Norge.  

Jo Nesbø inntar tredje plassen, selv om han ikke kom med ny bok i 2023. Det er ingen tvil om at Nesbøs backliste selger godt.   

									
LUKK

«Ukjente» storselgere  

Nesbø, Läckberg og Riley er kjente, storselgende forfatternavn. Imidlertid er det flere forfattere på lista som nok er ukjente for mange boklesere.  

Lars Mæhle (8. plass) og Bjørn F. Rørvik (9. plass) er begge barne- og ungdomsbokforfattere med svært gode salgstall. Mæhle er mannen bak seriene Dinosaurgjengen og Mysteriene i Kråkeslottet barnehage, blant mye annet. Rørvik har gjort stor suksess med bøkene om Bukkene Bruse.  

Utenlandske kvinner 

Det er kun to kvinner blant de ti forfatterne som selger mest, og ingen av dem er norske. Svenske Camilla Läckberg og britiske Lucinda Riley står for kvinneandelen blant topp ti.   

Katrine Wessel-Aas er første norske kvinnelige forfatter på listen (11. plass), tett fulgt av Inga Strümke (12. Plass) og Maja Lunde (14. Plass).