Handle lokalt-dagen 12. oktober: Foreslått lovendring kan styrke distriktsbokhandelen

På Handle lokalt-dagen 12. oktober markeres betydningen av lokal handel for å styrke nærmiljøet, sikre arbeidsplasser og bevare et levende lokalsamfunn. En foreslått lovendring kan gjøre det lettere for kommunene å handle fra lokale aktører, som distriksbokhandelen.
									
LUKK
Høyre foreslår dyrere bøker.

– Det er både politisk, demokratisk og kulturelt av stor betydning at vi har et godt bokhandlernett i hele landet, sier Astri Larssen, som driver Leselysthuset i Rognan (Nordland). – Et velfungerende sentrum må ha tilgang til både bøker, sko og kneippbrød.

– Bokhandelen er unik fordi det er den aktøren som når aller flest lesere i alle aldre. Lokalbokhandlerne kjenner befolkningen godt. De er eksperter på å tilpasse utvalget til lokalbefolkningen – og vet akkurat hvilken bok som passer til hver enkelt. Man skal ikke undervurdere hvor viktig det er for lesingen, sier Anne Schiøtz, direktør i Bokhandlerforeningen.

Distriktsbokhandler har ofte en svært presset økonomi. Kommuner som aktivt legger til rette for lokale innkjøp, for eksempel innkjøp av bøker til folke- og skolebibliotek, bidrar til å styrke bokhandelens lønnsomhet. Dermed sikrer de også befolkningens tilgang til et mangfold av bøker der de bor.

En foreslått lovendring kan gjøre det enklere for kommuner å kjøpe inn varer og tjenester fra lokale leverandører. Ved å heve grensen for når offentlige innkjøp må legges ut på anbud gis kommunene større frihet til å handle lokalt. I dag er grensen på 100 000 kroner, nå er denne foreslått endret til 300 000 kroner. Det å heve terskelverdien for offentlige innkjøp kan bidra til at flere kommuner velger lokale leverandører.

– Det vil ha stor betydning. 300 000 er et stort beløp for en liten bedrift, sier Schiøtz.

– Den lille bokhandelen har et stort ansvar på små steder. Den er kulturbærer, rekrutterer lesere og tilbyr et stort utvalg av litteratur til innbyggere i sitt lokalsamfunn.

Fakta om bokhandelen:

  • Bokhandelen er den aktøren som når klart flest lesere. 85% av befolkningen besøkte en bokhandel i 2023, mens 53 % besøkte et bibliotek. 3 av 10 nordmenn er innom en bokhandel minst én gang i måneden, og 8 av 10 bokkjøp gjøres i norske bokhandler (Leserundersøkelsen 2024).
  • Det er 473 bokhandler i Norge. Én av fem bokhandler ligger i distriktskommuner.
  • 88% av befolkningen bor i en kommune med bokhandel.
  • Ny lov om offentlige anskaffelser (NOU 2023: 26) foreslår å heve grensen for når et offentlig innkjøp må ut på anbud, fra 100 000 til 300 000 kroner. Loven har ikke tredd i kraft ennå, og forslagene i NOU-en har nylig vært ute på høring.