Kulturminister Anette Trettebergstuens tale på Bokhandlerprisen 2021

"Og det er jo derfor vi er her i dag. For å løfte lesingen. For å feire leselysten. Og er det noen som virkelig leser her i landet, må det være de ansatte i norsk bokhandel", sa kulturminister Anette Trettebergstuen blant annet på utdelingen av Bokhandlerprisen 2021. Les hele talen hennes her.
									
LUKK
Bokhandlerprisen

Kjære alle sammen!

Mine første uker som kulturminister har vært veldig varierte. Jeg har jobbet med mye forskjellig på mange ulike felter. Men påfallende mye har så langt handlet om språk og litteratur, og det er jeg veldig glad for!

new tab

Gode leseopplevelser er noe av det jeg setter aller høyest selv. Det er en helt spesiell glede å kunne forsvinne inn i en bok. Og bli der. Og dette unner jeg selvfølgelig alle andre også.

Vi er et lesende folk, men vi må lese enda mer! Allerede på dag én som kulturminister satte jeg derfor i gang arbeidet med ny boklov. Og forrige fredag møtte en av mine statssekretærer sentrale bransjeaktører på Deichman på Grünerløkka til et oppstartsmøte. Flere av dere var der.

Vi trenger en ny boklov fordi vi ønsker god, variert og tilgjengelig litteratur for folk flest i hele landet. Vi trenger en ny boklov fordi leserne skal kunne velge blant mange ulike sjangre og titler fra et mangfold av forfatterstemmer. En ny boklov vil også være svært viktig for lesing og leselyst, fordi en sterk og levende norsk litteratur er et viktig grunnfundament for å løfte lesingen, ikke minst blant barn og unge.

Og det er jo derfor vi er her i dag. For å løfte lesingen. For å feire leselysten.

Og er det noen som virkelig leser her i landet, må det være de ansatte i norsk bokhandel. For å komme fram til en vinner av Bokhandlerprisen 2021 har bokhandlerne stemt på 190 ulike titler!  Deretter har de 190 titlene blitt kuttet ned til 10 nominerte i årets finaleheat. Et svært sterkt finaleheat, med velkjente forfattere og interessante utgivelser. Rett og slett en liste med 10 veldig gode julegaveforslag. Og nå, tradisjonen tro i november, står vi igjen med én vinner.

Årets vinner er ganske spesiell. Både forfatteren og boka. De siste 40 årene har bare to sakprosabøker vunnet Bokhandlerprisen. I 2002 vant Åsne Seierstad med «Bokhandleren i Kabul». I år vinner Abid Raja med «Min skyld».

new tab

Kjære Abid! I sommer, da du fortsatt var kulturminister, takket du ja til å dele ut denne prisen. Hvis det ikke hadde vært for stortingsvalget, kunne dagens tale og overrekkelse blitt ganske fascinerende…

Nå sitter du her som forfatter av en bok som har nådd tusenvis av lesere på kort tid. En bok som har rørt og begeistret mange, en biografi det er vanskelig, for ikke å si umulig, å forholde seg likegyldig til når siste side er lest. Du har gitt oss «noe av det viktigste som er skrevet om oppvekst mellom to kulturer i Norge», for å si det med Morgenbladets anmelder. Intet mindre.

Det er sjelden en bok av denne typen – en politikerbiografi – får en så god mottakelse der ute. Ikke bare blant anmelderne, men også blant publikum. «Min skyld – en historie om frigjøring» flytter grenser. Ikke bare fordi det er 39 år siden sist en biografi vant bokhandlerprisen. Ikke bare fordi den rives bort i bokhandlernes hyller. Men også fordi åpenheten du viser i denne boka er helt spesiell. Du blottlegger deg selv på en måte som nok har kostet mye. Du forteller om hvor sårbar du har vært, hvor usikker du var, hvor vanskelig du hadde det før du fant en vei ut.

new tab

At du forteller din historie, på denne måten, er viktig. Det kan være til hjelp og inspirasjon for mange. Og du tar opp temaer som er viktige i kampen for integrering, inkludering og likestilling i samfunnet vårt.

Du og jeg har diskutert og krangla oss gjennom mye og mangt i debatter på Stortinget og andre steder, men akkurat dette er vi i alle fall enige om viktigheten av.

I gamle dager het denne prisen «Takk for boken-prisen». Så skiftet den navn, og nå skal jeg dele ut Bokhandlerprisen. Men jeg vil fortsatt si takk for boken, Abid. Takk for at du har skrevet en bok som har nådd så mange!

For noen uker siden fikk jeg en svær nøkkel av deg. Nå skal du få denne bronsestatuetten av meg.

Gratulerer!