«Kvit, norsk mann» inn på norsklista for uke 35: Et vitnesbyrd om hvordan det kan være å være adoptert i Norge

På norsklista for uke 35, kommer Brynjulf Jung Tjonn inn med diktsamlingen "Kvit, norsk mann." - Boka er et slags vitnesbyrd om hvordan det kan være å være adoptert i Norge. Så jeg er kjempeglad for at den når ut og blir lest.
									
LUKK
Foto: Maria Kleppe Vihovde / Cappelen Damm

Brynjulf Jung Tjonn er allerede et etablert navn i litteratur-Norge. Han er dramatiker, redaktør i Samlaget og forfatter av tilsammen 13 bøker. For ungdomsromanen Så vakker du er ble Jung Tjønn tildelt Brageprisen 2013. 

Forrige uke kom han ut med diktsamlingen Kvit, norsk, mann. I dag viser det seg at boka går rett inn på 18. Plass på Bokhandlerforeningens norsklister, som gir en oversikt over de mestselgene nye norske bøkene i bokhandelen. Det er tydelig at forfatteren er både overrasket og glad for plasseringen. 

– Oi! Så gøy. Og så utrolig uventa. Jeg har aldri hatt noen bøker på en bestselgerliste før, så det at en diktsamling skal havne der, det er både overraskende og veldig stort for meg. Det betyr også veldig mye at denne diktsamlingen når ut, for den er veldig personlig og ærlig, sier Jung Tjonn om plasseringen. 

Det er lett å glemme at adopterte også opplever rasisme 

Samlingen Kvit, norsk mann, handler om hvordan det er å vokse opp som adoptert i Norge, og om rasismen og fordommene man møter på da.  

– Det er dikt som har vokst frem etter drapet på Johanne Ihle-Hansen, dødsfallet til Arvid Beheim Karlsen og drapet på Benjamin Hermansen. Det er en samling som handler mye om rasisme og fordommer i det norske samfunnet, forteller Brynjulf Jung Tjonn. 

– Jeg har levd hele livet og tenkt at fordommer og kommentarer er noe jeg bare må tåle. Men når jeg har lest om andres erfaringer har jeg skjønt at det er et stort problem i samfunnet, og at adopterte ofte blir glemt. Vi er norske på papiret, og har norske foreldre, så det er lett å glemme at vi også opplever rasisme. Boka er et slags vitnesbyrd om hvordan det kan være å være adoptert i Norge. Så jeg er kjempeglad for at den når ut og blir lest. 

Dikt som burde leses av alle 

Boka har allerede rukket å få gode anmeldelser i flere av landets aviser. «Brynjulf Jung Tjønn er ingen ny stjerne på den norske forfatterhimmelen, med hele 12 bøker allerede svevende ute i litteratursfæren. «Kvit, norsk mann» er altså nummer 13, men er alt annet enn uheldig», skriver NRKs anmelder om samlingen, og avslutter med: «når jeg tenker meg om, burde disse diktene leses av absolutt alle.» 

Videre skriver Dagbladet: «Det er som om dikteren frister leseren til å trekke på smilebåndet, før latteren brått setter seg i halsen, når man begynner å tenke på hva dette egentlig betyr.”  

Om norsklistene

Norsklistene er Bokhandlerforeningens lister over de bestselgende nye norske bøkene. I år publiserer vi to norsklister à 25 titler hver: En for skjønnlitteratur (voksne) og en for generell litteratur (voksne). Norsklistene blir publisert hver fredag på våre hjemmesider. Trykk her for å komme til denne ukas norsklister.