Mammutsalget trekker folk til bokhandelen

Bokhandlere er fornøyde med årets Mammut så langt. – Vi er positivt overrasket, sier Andreas Vollan, bokansvarlig i Ark Brunhjørnet i Trondheim.
									
LUKK
MAMMUT: Ark Brunhjørnet i Trondheim har samtlige titler i årets Mammut-salg utstilt i butikk.

Årets Mammutsalg startet mandag 19. februar. Én drøy uke inn i salget melder bokhandler om travle dager, mye folk i butikkene og gode salgstall.

Arks butikk på Brunhjørnet i Trondheim har absolutt alle titler i årets Mammutsalg på utstillingsbord i butikken. Fasit etter Mammuts første uke er at årets salg er bedre enn fjorårets.

– Vi har fått en positiv overraskelse. Kanskje er det slik i denne dyrtiden at folk har utsatt bokkjøp og ventet på Mammutsalget? undrer bokansvarlig Andreas Vollan.

I Trondheim er det bøker innen historie og kunst, samt biografier, som går best. Det er ikke nødvendigvis de mest kjente bøkene som selger mest. I løpet av den første uka solgte Ark Brunhjørnet seg tomme for Håvard Friis Nilsens biografi om Wilhelm Reich og psykoanalysen i Norge, Du må ikke sove.

Klassiske bergensere

Bergenserne, derimot, vil ha klassisk skjønnlitteratur på salg. Sylvia Gjervik, butikksjef ved Norli Strandgaten, forteller at Fjodor Dostojevskij og Snorre Sturlason er blant salgsvinnerne så langt. Brødrene Karamasov, Forbrytelse og straff og Edda er på vei til mange bokhyller blant de syv fjell.

– Heldigvis blir det født nye lesere hver dag, og klassikerne må inn i nye hjem, smiler butikksjefen.

									
LUKK
STORSELGERE: Ingenting å si på den litterære kvaliteten på årets Mammutsalg. Her er tre av bøkene som har solgt særlig godt i Bergen og Trondheim år.

Storselgeren Fosse

Mange kunder har benyttet anledningen til å sikre seg innbundne bøker av Nobelprisvinner Jon Fosse. Trilogien, Septologien og Dikt i samling er blant Fosse-titlene som er populære i Bergen.

– Foreløpig ser det ut som om årets salg kan bli like bra som fjorårets. Mammuten står seg, mener butikksjef Gjervik.

I tillegg er Alfred Fidjestøls biografi om Georg Johannesen, Innerst i hjertet har jeg min forstand, ettertraktet i lyrikerens og retorikerens hjemby.

Gode kjøp

Også Terje Nordbys forseggjorte Gresk mytologi og John Julius Norwichs storverk Bysants’ historie har solgt godt.

– Dette er flotte, innbundne bøker som vanligvis koster relativt mye. Her kan kundene gjøre gode kjøp. Bøker gir jo mye underholdning for pengene. Økonomisk er det mye lurere å kjøpe en bok fremfor å gå på kino, fremholder Gjervik.

Ferie-kollisjon på Høvik

Bokhandler Hanne Bakken på Høvik i Bærum er mer avmålt. På store deler av Østlandet er det vinterferie i uke 8, den første uka av Mammut.

– Det er litt dumt for oss at Mammut starter samtidig som vinterferien, fordi veldig mange av kundene våre reiser bort, forteller Bakken.

Heldigvis er det god fart i butikken fra mandag 26. februar, når folk er tilbake fra ferie.  I Høvik bokhandel er det skjønnlitteratur som dominerer Mammut-salget. Mest av alle, også her, selger Jon Fosses Septologien.