Norsklistene er ute! Lyrikkdebutant kommer inn på norsklista for uke 33

Nå begynner vi å publisere Norsklista - boklistene med bare norske forfattere. På lista for uke 33 finner vi flere nye navn, inkludert debutant Eira Søyseth med lyrikksamlingen Farget flekket nå.
									
LUKK
Eira Søyseth debuterte med boka Farget flekket nå for noen uker siden - og nå debuterer hun også på boklistene.

Vigdis Hjorth på topp – og en lyrikkdebutant kommer inn

Syv krimbøker og hele fem tegneserieromaner får plass på norsklista for skjønnlitteratur for uke 33. På toppen av lista er Vigdis Hjorths siste roman, Femten år, etterfulgt av Gert Nygårdshaug og Ingeborg Arvola. Ingenting av dette er overraskende hvis man fulgte med på den vanlige boklista som ble publisert tidligere denne uka. Men lenger ned på lista kommer også nye navn inn.

Spesielt spennende er det kanskje at Eira Søyseth (f. 1991) kommer inn på 19. plass med diktsamlingen Farget flekket nå. Søyseth er utdannet litteraturviter, og har tidligere gjendiktet Til den skjønneste av den danske dikteren Mette Mostrup. «Eira Søyseths debutsamling skildrer en stemme som vil være i nået, men som farges og flekkes av fortida», skrev BLA (Bokvennen Litterær Avis) om Farget flekket nå tidligere denne uka.

Også debutant Anette Hemming kommer med på listene med krimboka Kartografen. Boka har vært inne på de vanlige boklistene tidligere i sommer.

Den vanskelige andreboka på Norsklista

To forfattere debuterer på norsklista for skjønnlitteratur med den såkalte vanskelige andreboka. På 17. plass finner vi skuespiller og forfatter Marte Magnusdotter Solem med Noe av betydning. Boka har fått gode omtaler fra flere aviser, og blir av Dagens Næringsliv beskrevet som «Irriterende god. (…) Den er velformulert, med tydelig driv og omsorg for figurene hun driver til vanvidd.» Rett under er Hanne Gellein med krimmen Døden skal du lide. Gellein er utdannet sykepleier, og har tidligere gått på Cappelen Damms krimforfatterskole.

Ny på boklista er også Ronald Kabicek med tegneserieromanen Nord og ned. 

Her finner du hele norsklista for skjønnlitteratur uke 33>>

Norsk sakprosa selger best

På norsklista for generell litteratur er det lite forandringer fra den vanlige boklista for generell litteratur. Det betyr rett og slett at det er norsk (og ikke oversatt) sakprosa som selger klart best i norske bokhandler. De to eneste nye navnene på lista er Cecilie Benneche med Hva føler du nå? og Peder Anker med Livet er best ute.

På lista er det ellers flere bøker om mat og fitness, inkludert de to førsteplassene Fit på 15 minutter (Desirèe Andersen) og Hva og når skal vi spise? (Marit Kolby). Litt lenger ned finner vi også en rekke selvhjelpsbøker, hvor av hele fire er forfattet av psykologer: Psykolog med sovepose, Selvkritisk, Den lille boken som kurerer sterk angst og Hva føler du nå?

Her finner du hele norsklista for generell litteratur uke 33>>

Hva er Norsklista?

Norsklistene gir en ukentlig oversikt over de mest solgte nye norske bøkene i bokhandelen. Dette til forskjell fra de vanlige boklistene som inkluderer både norsk og oversatt litteratur. I år publiserer vi to norsklister: En for skjønnlitteratur (voksne) og en for generell litteratur (voksne). Norsklistene kommer til å bli publisert hver fredag frem til årsskiftet.

Det er verdt å gjøre oppmerksom på at det selges svært mange ulike bøker i norsk bokhandel, og de aller fleste selges i et relativt begrenset antall eksemplarer. Når listene inkluderer såpass mange titler bare av norske forfattere, vil det variere hvor mye hver enkelt tittel faktisk selger.

Her finner du kriterier og kildegrunnlag for boklistene.