PRIDE i bokhandelen: Det er når vi møter motstand, at det er viktig å markere seg

Litteraturen har potensiale til å gi nye perspektiver og kunnskap, øke kritisk tenkning og bekjempe fordommer. Her spiller bokhandelen en uvurderlig rolle i å samle og tilby et bredt spekter av bøker av, for og om alle. Når utstillinger av skeive titler fortsatt vekker reaksjoner og protester – da vet vi at det betyr noe at de er der.
									
LUKK

Etter tre år med pandemi, gjøres det klart til den største Pride-feiringen i Oslo noensinne. I 2022 er det skeivt kulturår for å markere at det er 50 år siden homofili ble avkriminalisert i Norge. Men vi har fremdeles en lang vei å gå. Og bokhandelen har sin rolle å spille. 

Både nå og resten av året er bokhandelen uvurderlig for å tilgjengeliggjøre litteratur som speiler mangfoldet i samfunnet. Bøker gir oss nye perspektiver og kunnskap, og bidrar med dette til å øke kritisk og selvstendig tenkning og bekjempe fordommer som ofte bunner i uvitenhet. Gjennom litteraturen kan vi opparbeide oss forståelse og empati for mennesker som er forskjellige fra oss. Derfor er det en glede å se at bokhandler i hele landet markerer Pride gjennom flagging, utstillinger og fremheving av skeiv litteratur, både i fysiske butikker og digitale kanaler.

Dessverre vet vi at skeiv litteratur fremdeles kan vekke reaksjoner også her i Norge. Mens en Pride-utstilling kan oppleves som ganske ukontroversiell i mange bokhandler, hører vi også historier om kunder som snur eller gjemmer bort bøker som fronter homofil kjærlighet. Det er trist å se at vi ikke har kommet lenger. Men da er desto viktigere er det å fortsette å jobbe for et mer åpent og inkluderende samfunn, der alle grupper og minoriteter kan føle seg trygge og sett.

new tab

Det er et naturlig del av vårt samfunnsoppdrag å tilby litteratur for, om og av alle samfunnsgrupper og minoriteter.

Så kjære bokhandlere: Vi håper dere fortsetter å ta bevisste og inkluderende valg og jobbe for å hele tiden beskytte og utvide ytringsrommet. Det er når vi møter motstand, at det er viktig å markere seg. Når utstillinger av skeive titler vekker reaksjoner og protester – da vet vi at det betyr noe at de er der. At det finnes mennesker som møter den samme motstanden, som trenger å finne støtte og representasjon i bokhandelen. Som landets viktigste litteraturleverandør, er det en naturlig del av vårt samfunnsoppdrag å tilby litteratur for, om og av alle samfunnsgrupper og minoriteter.  

Bokhandelen må fortsette å gjøre en aktiv innsats for ytringsfrihet og inkludering og mot undertrykking og trakassering. Vi må arbeide aktivt for å gi plass til de stemmene som historisk har blitt og fortsatt blir begrenset og truet, også – og spesielt – når det har en kostnad. Bare da kan vi si at jobber for en faktisk og reell endring! 

GOD PRIDE fra Bokhandlerforeningen

									
LUKK
Prideutstillinger hos Norli

Dette sier noen av våre medlemmer om Pride og arbeidet med å fronte skeiv litteratur:

Espen Munkebye, innehaver av Sagene Bokhandel:
Bokhandlere bør ta pulsen på samfunnsdebatten til enhver tid, og kunne tilby både skjønnlitterære og mer faglige bidrag på viktige temaer. LGBTQ er et viktig tema. Det handler om menneskerettigheter, og det skal alltid tas på alvor. Sagene bokhandel prøver å ha et bredt utvalg av lgbtq-litteratur hele året. Du finner lgbtq-litteratur i engelsk pocket, norsk skjønnlitteratur, barn og ungdom og i sakprosa. Akkurat nå er alle vinduene våre dedisert til Pride!   

Gøril Joys Johnsen, adm. Dir i ARK Bokhansel
ARK er bevisst på at vi skal ha tilgjengelig en bredde av litteratur som gjenspeiler samfunnet, også marginaliserte grupper. Litteraturen er for alle, og spesielt under Pride kan det være at noen søker etter bøker som man kan gjenkjenne seg i. Dette er en del av vårt samfunnsoppdrag og noe vi jobber med gjennom hele året. Internt har vi også hatt kompetansetiltak for bevisstgjøring, som en strømmesending hvor vi lærte mer om seksualidentitet, Prides historie, begreper og hvordan vi alle kan støtte oppunder Pride. Pride er en del av et større mangfoldsarbeid for oss, og mangfold er et viktig fokusområde i vår bærekraftsplattform. At vi oppsøker og tilrettelegger for mangfold handler om å etterstrebe at våre medarbeidere inkluderer minoriteter at vi aktivt legger til rette for at disse kan jobbe hos oss. 

Caroline Heitmann, Markedssjef i Norli:
Pride er en markering av retten til å få aksept for å være den man er. Det henger tett sammen med ytringsfriheten, som er selve kjernen i vår virksomhet. Vi anser at bokhandelen har en sentral rolle i forbindelse med markeringen av Pride, til å formidle og øke kunnskapen rundt lgbtq-litteratur. Spesielt under Pride-ukene gjør vi aktiviteter i alle våre kanaler, både bokhandlere og på nett. Samtidig som vi er opptatt av å formidle mangfoldet i litteraturen gjennom hele året. Med bokhandlere i hele landet har vi et viktig oppdrag med å inkludere alle, både lesere og medarbeidere.

FOTO: Hovedbilde er tatt av Robert Anasch og hentet fra Unsplash.