I forbindelse med samenes nasjonaldag har Norli Bokhuset Tromsø laget en egen utstilling med samisk litteratur. I tillegg har de egne hyller med samisk tematikk som fast sortiment.
– Vi har sett en stor økning i salget av samisk litteratur, forteller Martin Antonsen som driver bokhandelen.
Martin forteller at salget har økt over flere år, mens etterspørselen etter barnebøker på samisk særlig har vært merkbar de siste to årene.
– Jeg tror den yngre generasjonen har blitt mer bevisst sin samiske bakgrunn og ønsker å la barna ta del i den. Derfor søker de etter bøker som passer, sier Marin, og legger til at han ser den samme utvikling innenfor kvensk.
– Vi føler et lite sug i markedet etter å lese om det samiske og å lære mer om kulturen. Vi har også en ny trend der foreldre ønsker å kjøpe bøker til barna på samisk, så her har vi tatt inn en hylle med bøker, forteller Martin.
Samtidig mener han at utvalget for de minste barna er litt tynt. Han påpeker også at mange små samiske forlag distribuerer ikke via de store sentralene, noe som gjør det vanskelig å få tak i enkelte titler.
Martin mener ellers mye av grunnen til den store interessen for den samiske litteraturen er at det gis ut mange gode bøker. Han trekker frem flere bøker han selv har lest og vil anbefale videre.
📖 Planterhaug – Sigbjørn Skåden (Spesiell, mytisk, men veldig godt skrevet.)
📖 Sameproblemet – Kathrine Nedrejord (En må lese-bok!)
📖 Folk som sår i snø – Tina Harnesk (Har begynt på denne og virker meget bra.)
📖 Herrene sendte oss hit – Elin Anna Labba (Viktig bok å lese!)
📖 En kort introduksjon til samenes historie – Berg-Nordlie
📖 Samenes nasjonaldag – Gudny I. Hagen / Kine Y. Kjær
– Med disse får man en god blanding hvis man ønsker å lese om det samiske, mener Martin.
I forbindelse med samenes nasjonaldag er interessen for samisk litteratur ekstra stor. Denne uka topper Samenes nasjonaldag (Gudny I. Hagen og Kine Y. Kjær) Bokhandlerforeningens bokliste for barn og unge.
Stikkord: