“Sataniske vers” ble den mest solgte pocketboka i bokhandelen forrige uke

Salman Rushdies “Sataniske vers” ble den mest solgte pocketboka i bokhandelen i uke 34, og den boka som solgte nest mest totalt.
									
LUKK
Salman Rushdies "Sataniske vers" er er på topp på de norske bestselgerlistene.

Ny interesse for Salman Rushdies forfatterskap

Den 12. August 2022 ble den prisbelønnede forfatteren Salman Rushdie angrepet med kniv på scenen under et arrangement i New York. Kulturminister Anette Trettebergstuen kalte angrepet et angrep på alles ytringsfrihet.  

I etterkant av attentatet har man sett en fornyet interesse for Rushdies forfatterskap, og en markant økning i salget av Sataniske vers. Blant annet inntok ulike utgaver av boka de tre øverste plassene på Amazons «Movers & Shakers»-liste. Også norske bokhandler kunne fortelle at lagrene ble tømt for Rushdies bøker allerede kort tid etter angrepet, og flere bokhandler har vært utsolgt mens de har ventet på nytt opplag av bøker fra Aschehoug.  

«Sataniske vers» er den mest solgte pocketboka i norske bokhandler

Etter at det nye opplaget kom i salg i bokhandlene, har Sataniske vers også gått til topps på de norske bestselgerlistene. Forrige uke ble den den mest solgte pocketboka i norske bokhandler – og den nest meste solgte boka i bokhandelen totalt.  

Selv om det gjerne skulle vært under andre omstendigheter, er det gledelig å høre at flere ønsker å lese Rushdies bøker. Det tragiske attentatet mot ham rystet oss alle, og var en kraftig påminnelse om den grunnleggende rettigheten som ytringsfriheten er – og om den nære koblingen mellom litteratur og ytringsfrihet, sier direktør i Bokhandlerforeningen Anne Schiøtz.  

Vi sier som Jan Kjærstad: «Til alle som ikke har denne romanen: Gå i bokhandelen og kjøp den i morgen. Eller bestill den. Les den.» 

Hvis du lurer på hvorfor Sataniske vers ikke dukker opp på de ukentlige boklistene når det er en av de mestselgene bøkene i bokhandelen, er det fordi boklistene bare viser ny norsk og oversatt litteratur. Les mer om kriterier og kildegrunnlag for boklistene her.

Stikkord: