Inspirerende bokhandlerbesøk i London

Vi har vært med Fagskolen på studietur! Her har vi besøkt noen av Londons fineste bokhandler, og studentene har lært mye om bokhandeldrift som de tar med seg hjem.
									
LUKK
Studentene på et eget arrangement for Fagskolen på populære Libreria bookshop

Endelig mulig med studietur igjen

Etter to år med pandemi, kunne endelig Fagskolen for bokbransjen  igjen reise på studietur til London. Det ble tre travle og inspirerende dager med besøk hos mange flotte bokhandlere, blant annet Waterstones, Daunt books og Libreria. Vi rakk også en tur til Picador Books, forlaget til Douglas Stuart,  og et møte hos Booksellers Association.

Etter mange spennende besøk, tar vi med oss verdifull kunnskap hjem – og ser flere paralleller til hvordan bokhandlene drives i Norge.

I dette innlegget får du se noen av stedene vi var innom på turen. Nederst på siden tipser vi om flere bokhandler du ikke må gå glipp av når du er i London!

									
LUKK
Det var en etterlengtet studietur til London for studentene på fagskolen. Byen ble besøkt på kryss og tvers til fots og med tuben. Her ser du Kaia Kristine Lie (forfatter), Thina Nordtveit Vebenstad (Norli Lagunen), Daniel August Askeland (Norli Galleriet) og Elise Cathrin Dalsbotten Solvåg (Norli Strandgaten).

Libreria

Libreria er en selvstendig bokhandel i Øst-London, kjent for sitt gode utvalg av bøker og Instagramvennlige interiør. Butikken kategoriserer titlene etter tema og inviterer forfattere og gjester til å lage egne kurateringer. Dette bidrar til at kundene oppdager bøker de ellers ikke kjenner til.

Libreria har 4000 ulike titler i butikk, de aller fleste kun i ett eksemplar. De ansatte forteller at det er omkring 100 personer innom bokhandelen hver dag, hvorav 30 personer ender opp med å handle bøker – i snitt for 18 pund hver. Det stiller store krav til god økonomistyring!

									
LUKK
I tillegg til å være kjent for sin kuratering og gode utvalg av titler, er bokhandelen også er et yndet Instagram-motiv for folk fra hele verden. Speilet i tak og endevegg gjør at bokhandelen virker mye større enn den faktisk er.
									
LUKK
Bokhandelen har egen bokklubb og du kan leie lokalet for egne arrangementer. Fagskolen tilbrakte kvelden i bokhandelen, med foredrag og drikke i fantastiske omgivelser.
									
LUKK
Hos Liberia er flere forfattere invitert til å velge ut og presentere sine favorittbøker.
									
LUKK
Bokhandelen velger ut noen favorittbøker de mener fortjener flere lesere. "The Minotaur takes a cigarette break" er en bok som har solgt jevnt og trutt over en lang periode. Butikken har ikke inne flere enn 3 eksemplar om gangen, og det ble fort tomt da Fagskolen var på besøk.
									
LUKK
Hos Liberia er bredde er viktigere enn volum. Bokhandelen bestiller kun ett eksemplar av hver nye tittel og rebestiller heller titler fortløpende. Med utgangspunkt i erfaring og salgsdata har butikken en grunnstamme på 1000 titler som selger jevnt og som kundene forventer å finne i enhver bokhandel. Utover dette har de cirka 3000 andre titler som er tilpasset kundegruppen.
									
LUKK
Libreria er blitt en sterk merkevare som forbindes med kvalitet. Kundene tilbys å få stemplet bøkene de kjøper - det er bokstavelig talt et kvalitetsstempel!
									
LUKK
Bokhandelen har egne abonnementsordninger, hvor kundene får tilsendt en ukjent bok hver måned. Etter å ha kjøpt en viss menge titler får de rabatt på kjøpene.

Foyles

Foyles bokhandel på 107 Charing Cross Road er flaggskipet til de syv Foyles-butikkene i England. Butikken rommer et utvalg på over 200 000 forskjellige titler – noe som tilsvarer over 6,5 km med bokhyller!

Ærverdige Foyles har en historie som går helt tilbake til 1903. I 2018, etter 115 år som uavhengig bokhandel, ble selskapet solgt til Waterstones, med forbehold om at Foyles-navnet måtte bestå. 

									
LUKK
									
LUKK
Butikken er på flere etasjer og rommer over 200 000 forskjellige titler.

Besøk hos Picador Books, forlaget til Douglas Stuart

Picador Books er et imprint hos Pan Macmillan. Forlaget er blant annet kjent for utgivelsen av bøkene til Douglas Stuart (Shuggie Bain) som vant Bookerprisen i fjor. Han er nå aktuell med boken Young Mungo som nylig er lansert i England.

Nettopp dette var spesielt interessant for fagskole-studentene. I samarbeid med Gyldendal – som gir ut Stuarts bøker i Norge – skal de nemlig levere en egen markedsoppgave om hvordan forlaget kan lansere «Young Mungo» i Norge om noen få uker.

Hos Picador fikk studentene møte sjefsredaktør Ravi Mirchandani som fortalte om Stuarts forfatterskap og om lanseringen av Young Mungo. Boken preger de fleste utstillinger i Londons bokhandler akkurat nå og har blitt en umiddelbar bestselger. Ravi, som selv er homofil, fortalte om diskusjonene rundt valget av det banebrytende omslaget. Han var samtidig tydelig på at omslaget ikke måtte bli en personlig politisk kamp, men være til det beste for boken og forfatterskapet.

									
LUKK
Forfatter Douglas Stuarts bok "Young Mungo" preger vindusutstillingene til mange bokhandler akkurat nå. Både boken og bildet, tatt av den anerkjente fotografen Wolfgang Tillmans, har fått stor applaus blant bokhandler og lesere i England.
									
LUKK
Informasjonsansvarlig for oversatt skjønnlitteratur for Gyldendal Norsk Forlag, Victoria Jelsø Selbæk, i samtale med sjefsredaktør Ravi Mirchandani.
									
LUKK
Pernille Rygh Streijffert i resepsjonen hos Pan Macmillan i London. Pernille jobber for Fagskolen og har orden på alle detaljer.

Daunt Books

Daunt Books er en anerkjent bokhandelkjede i London, grunnlagt av James Daunt i 1990. Kjeden har tradisjonelt spesialisert seg på reisebøker. Daunt Books Marylebone er den mest kjente av butikkene, og holder til i vakre, gamle lokaler i nærheten av Regent Park.

									
LUKK
Bildet er fra Fagskolens studietur til London våren 2022.
									
LUKK
Daunt Books har tradisjonelt spesialisert seg på reisebøker.
									
LUKK
I dette vakre rommet er alle bøkene kategorisert geografisk, med guider, parlører, reiseskriving, historie og skjønnlitteratur gruppert etter det aktuelle landet.
									
LUKK
Bokhandelen har en egen seksjon med bøker fra Skandinavia.
									
LUKK

Waterstones

Waterstons Piccadilly

Waterstones ble startet i 1982 av Tim Waterstone, og ble raskt den største bokhandlerkjeden på 80-tallet. Etter bortfallet av Net Book Agreement (en bokavtale som sikret faste priser) i 1997 og sterk konkurranse fra Amazon, holdt Waterstones på å gå over ende. Heldigvis ble bokhandelen reddet fra konkurs da den russiske investoren Alexander Mamut. Mamut ansatte i 2011 James Daunt som administrerende direktør for kjeden –  den samme mannen som startet Daunt Books og som også er administrerende direktør i den amerikanske Barnes and Noble. 

Daunt gjennomførte store effektiviseringer, fikk orden på infrastruktur og har tatt bokhandelen tilbake til kjernevirksomheten: Bredde i utvalg, dyktige ansatte og gode handleopplevelser. 

Waterstones har nå kjøpt opp og driver alle de store kjedene i England. Siste oppkjøp var den akademiske bokhandelkjeden Blackwell. De har altså ikke lenger konkurranse fra store fysiske bokhandelkjeder, men stor konkurranse fra Amazon, som spesielt er i posisjon til å konkurrere på pris. Men som som butikksjef Neal Crockett understreker: Hvis pris var det eneste som var viktig, ville Amazon allerede ha tatt over fullstendig.

I dag finner du få bøker på tilbud i Waterstones butikker. Neal Crockett forteller at i konkurransen med Amazon handler det i stedet om å gi kunden den gode handleopplevelsen. Kundene skal finne bøker de ikke ellers kjenner til og møte og få hjelp av menneskene i butikken.

									
LUKK
Waterstones butikksjef Neil Crockett tok imot Fagskolen for foredrag og omvisning i Waterstones flaggskipbutikk på Piccadilly.
									
LUKK
									
LUKK
Inngangspartiet i butikken presenterer en vegg av de nyeste anbefalte bokutgivelsene. Hver tittel blir stort sett kun eksponert en gang. Bokhandelen har mange faste bord som fungerer som stopp-punkter. På bordene kan det være opp til 45 ulike titler. Av disse vil 20 være like over hele landet, mens resten er valgt ut lokalt.
									
LUKK
Ungdomsavdelingen hos Waterstones. Den selvlagte hyllen med sofa er et yndet fotomotiv på Instagram.
									
LUKK
Selvsagt måtte vi også ta et bilde. Waterstones Neil Crockett, sammen med rektor på Fagskolen, Cecilie Løwe og direktør i Bokhandlerforeningen Anne Schiøtz. Glade studenter i bakgrunnen.
									
LUKK
BookTok og Manga har ført til at bokhandelen fylles av ungdom etter skoletid. Nå fyller disse bøkene mange hyllemetre i alle bokhandlerne. Det viktigste er at ungdommen leser, ikke hva de leser, mener Neil. Dette får en ny generasjon av unge bokkjøpere inn i bokhandelen.
									
LUKK
Norske Sara jobber i barne- og ungdomsavdelingen hos Waterstones. Når Waterstones ansetter folk, ser de etter personer som er nysgjerrige, glade i bøker og folk og villige til å lære. Den beste måten å lære og bli en god bokhandler er ved å jobbe i bokhandelen, mener Neil. (Eller ta Fagskolen for bokbransjen kan vi mene!)
									
LUKK
Salg av andre varer enn bøker, skal være relatert til bøker. Dette er papirvarer, kort, puslespill m.m. I den grad lokalene tillater det skal disse varene være adskilt i butikken, gjerne som shop in shop. Det er bøkene som skal ha hovedprioritet.

Bokhandler i Notting Hill

På turen tok vi også en runde for å besøke noen av de sjarmerende små bokhandlene i Notting Hill.

									
LUKK
Bokhandelen som ble verdenskjent i filmen Notting Hill med Julia Roberts og Hugh Grant. I denne kjente reisebokhandelen har de også laget en morsom ordning de kaller "Blind date with a book".
									
LUKK
Lutyens & Rubinstein Bookshop, like rundt hjørnet for The Notting Hill Bookstore, er en vakker bokhandel som startet opp i 2009. Den har egen barnebokavdeling i kjelleren og vakre papirfigurer i taket laget av boksider.
									
LUKK
									
LUKK
									
LUKK
									
LUKK
									
LUKK
Lunsj hos populære Books for Cooks i Notting Hill omgitt av kokebøker fra hele verden.
									
LUKK
Thina Nordtveit Vebenstad og Elise Cathrin Dalsbotten Solvåg i Books for cooks.

Britiske Bokhandlerforening

På turen fikk vi også lagt inn et besøk hos den Britiske Bokhandlerforeningen.

– Til tross for pandemi og tøff konkurranse fra Amazon har det blitt flere fysiske bokhandler i England de siste årene, sa direktør Meryll Hill.

									
LUKK
Studenter utenfor The Booksellers Association of UK & Ireland, sentralt i London.
									
LUKK
Meryll Hill, direktør i The Booksellers Association, forteller om tøffe tider under pandemien, men at antall fysiske bokhandler nå er på vei opp.
									
LUKK
Rektor på fagskolen, Cecilie Løwe, på vei nedover en hyggelig London-gate sammen med studentene
									
LUKK
									
LUKK
									
LUKK
									
LUKK

Lyst til å studere på Fagkolen?

Fagskolen for bokbransjen er en unik og svært praktisk rettet utdannelse som gir kunnskap, inspirasjon og nettverksbygging i hele bokbransjen. Studiet gjennomføres som et deltidsstudium parallelt med ordinær jobb, og fordeler seg på 3 samlinger av totalt 11 uker. Fagskolen gir studentene kompetanse i de fleste fagområder man har behov for som ansatt i en bokhandel eller salgs- og markedsavdeling i forlag og gir 30 studiepoeng. Her kan du søke på neste års studium>>

Fagskolens anbefalinger til bokhandler du ikke må gå glipp av når du er i London