Etter to år med pandemi, kunne endelig Fagskolen for bokbransjen igjen reise på studietur til London. Det ble tre travle og inspirerende dager med besøk hos mange flotte bokhandlere, blant annet Waterstones, Daunt books og Libreria. Vi rakk også en tur til Picador Books, forlaget til Douglas Stuart, og et møte hos Booksellers Association.
Etter mange spennende besøk, tar vi med oss verdifull kunnskap hjem – og ser flere paralleller til hvordan bokhandlene drives i Norge.
I dette innlegget får du se noen av stedene vi var innom på turen. Nederst på siden tipser vi om flere bokhandler du ikke må gå glipp av når du er i London!
Libreria er en selvstendig bokhandel i Øst-London, kjent for sitt gode utvalg av bøker og Instagramvennlige interiør. Butikken kategoriserer titlene etter tema og inviterer forfattere og gjester til å lage egne kurateringer. Dette bidrar til at kundene oppdager bøker de ellers ikke kjenner til.
Libreria har 4000 ulike titler i butikk, de aller fleste kun i ett eksemplar. De ansatte forteller at det er omkring 100 personer innom bokhandelen hver dag, hvorav 30 personer ender opp med å handle bøker – i snitt for 18 pund hver. Det stiller store krav til god økonomistyring!
Foyles bokhandel på 107 Charing Cross Road er flaggskipet til de syv Foyles-butikkene i England. Butikken rommer et utvalg på over 200 000 forskjellige titler – noe som tilsvarer over 6,5 km med bokhyller!
Ærverdige Foyles har en historie som går helt tilbake til 1903. I 2018, etter 115 år som uavhengig bokhandel, ble selskapet solgt til Waterstones, med forbehold om at Foyles-navnet måtte bestå.
Picador Books er et imprint hos Pan Macmillan. Forlaget er blant annet kjent for utgivelsen av bøkene til Douglas Stuart (Shuggie Bain) som vant Bookerprisen i fjor. Han er nå aktuell med boken Young Mungo som nylig er lansert i England.
Nettopp dette var spesielt interessant for fagskole-studentene. I samarbeid med Gyldendal – som gir ut Stuarts bøker i Norge – skal de nemlig levere en egen markedsoppgave om hvordan forlaget kan lansere «Young Mungo» i Norge om noen få uker.
Hos Picador fikk studentene møte sjefsredaktør Ravi Mirchandani som fortalte om Stuarts forfatterskap og om lanseringen av Young Mungo. Boken preger de fleste utstillinger i Londons bokhandler akkurat nå og har blitt en umiddelbar bestselger. Ravi, som selv er homofil, fortalte om diskusjonene rundt valget av det banebrytende omslaget. Han var samtidig tydelig på at omslaget ikke måtte bli en personlig politisk kamp, men være til det beste for boken og forfatterskapet.
Daunt Books er en anerkjent bokhandelkjede i London, grunnlagt av James Daunt i 1990. Kjeden har tradisjonelt spesialisert seg på reisebøker. Daunt Books Marylebone er den mest kjente av butikkene, og holder til i vakre, gamle lokaler i nærheten av Regent Park.
Waterstones ble startet i 1982 av Tim Waterstone, og ble raskt den største bokhandlerkjeden på 80-tallet. Etter bortfallet av Net Book Agreement (en bokavtale som sikret faste priser) i 1997 og sterk konkurranse fra Amazon, holdt Waterstones på å gå over ende. Heldigvis ble bokhandelen reddet fra konkurs da den russiske investoren Alexander Mamut. Mamut ansatte i 2011 James Daunt som administrerende direktør for kjeden – den samme mannen som startet Daunt Books og som også er administrerende direktør i den amerikanske Barnes and Noble.
Daunt gjennomførte store effektiviseringer, fikk orden på infrastruktur og har tatt bokhandelen tilbake til kjernevirksomheten: Bredde i utvalg, dyktige ansatte og gode handleopplevelser.
Waterstones har nå kjøpt opp og driver alle de store kjedene i England. Siste oppkjøp var den akademiske bokhandelkjeden Blackwell. De har altså ikke lenger konkurranse fra store fysiske bokhandelkjeder, men stor konkurranse fra Amazon, som spesielt er i posisjon til å konkurrere på pris. Men som som butikksjef Neal Crockett understreker: Hvis pris var det eneste som var viktig, ville Amazon allerede ha tatt over fullstendig.
I dag finner du få bøker på tilbud i Waterstones butikker. Neal Crockett forteller at i konkurransen med Amazon handler det i stedet om å gi kunden den gode handleopplevelsen. Kundene skal finne bøker de ikke ellers kjenner til og møte og få hjelp av menneskene i butikken.
På turen tok vi også en runde for å besøke noen av de sjarmerende små bokhandlene i Notting Hill.
På turen fikk vi også lagt inn et besøk hos den Britiske Bokhandlerforeningen.
– Til tross for pandemi og tøff konkurranse fra Amazon har det blitt flere fysiske bokhandler i England de siste årene, sa direktør Meryll Hill.
Fagskolen for bokbransjen er en unik og svært praktisk rettet utdannelse som gir kunnskap, inspirasjon og nettverksbygging i hele bokbransjen. Studiet gjennomføres som et deltidsstudium parallelt med ordinær jobb, og fordeler seg på 3 samlinger av totalt 11 uker. Fagskolen gir studentene kompetanse i de fleste fagområder man har behov for som ansatt i en bokhandel eller salgs- og markedsavdeling i forlag og gir 30 studiepoeng. Her kan du søke på neste års studium>>
Stikkord: