Å drive selvstendig bokhandel er verdens koseligste jobb – men man får aldri egentlig fri

– Det er ingen tvil om at jeg heier ekstra på de som prøver å gjøre noe eget. Jeg håper bare at det er rom for disse også i fremtiden, sier Kirsti Myrvold. Sammen med broren Lars driver hun Kristiansands eldste bokhandel, Berges Bokhandel.
									
LUKK
Berges bokhandel holder til i et gammelt trehus fra 1700-tallet, midt i den travle gågata Markensgate i Kristiansand.

Byens bokhandel siden 1860

– Å drive sin egen bokhandel er verdens koseligste jobb! Men det er også vanskelig. Når vi møter på utfordringer har vi ingen kjede å lene oss på, men må løse alt lokalt. Som selvstendig næringsdrivende får man aldri ordentlig fri, forteller Kirsti Myrvold.

Sammen med broren Lars Myrvold driver hun det som er Kristiansands eldste bokhandel. Berges Bokhandel åpnet dørene i 1860, og har gjennom generasjoner vært eid og drevet lokalt. I dag går den inn under det som heter Norli kjøpende. Det betyr at bokhandelen drives selvstendig, men at de kjøper tilgang til avtaler og kampanjer gjennom Norli.

– Det at Berges har vært byens bokhandel siden 1860 er veldig stas! Samtidig kan vi ikke lene oss på det. Vi motiveres av tanken på å føre tradisjonen videre – men også av ønske om å drive noe eget.

									
LUKK
Berges Bokhandel ble drevet av to generasjoner Berge før Esther Myrvold overtok driften etter Rudolf Berge i 1942. I Karl Leewys skrifter om Kristiansand står det om han: "Til en av mine venner sa han: «Den boken behøver De ikke kjøpe. Den har De hjemme. Jeg solgte den til deres bestefar i 1884. Gå hjem og se etter, så finner de den!»" Bildet er fra vindusutstillingen i Berges bokhandel i sommer, og i refleksjonen ser vi det travle bylivet i Kristiansand.

Håper det vil være rom for selvstendige bokhandler i fremtiden

Søskenparet forteller at de trives med å drive selvstendig, og sier samarbeidet med Norli fungerer godt. Samtidig opplever de at det blir vanskeligere og vanskeligere å holde på for seg selv.

– Personlig vil jeg alltid heie litt ekstra på de som tør å gjøre noe eget, sier Kirsti. – Jeg håper bare at det er rom for disse også i fremtiden. Men rik på penger blir man ikke!

På spørsmål om hva slags politisk rammeverk som skal til for å drive en selvstendig bokhandel, sier hun blant annet:

– Bokavtalen er viktig, og vi er positive til bokloven! Men 12,5% er en tullete rabatt og bør ikke videreføres! Det at kunder får billigste pris på nye bøker når de handler på nett eller klikk og hent, men ikke nødvendigvis i fysisk butikk, er for meg uforståelig. Dessuten er den så lav og gjør bare kundene forvirret.

I motstanden mot 12,5%-rabatten har Kirsti bred støtte i hele bokbransjen. Bokhandlerforeningens direktør Anne Schiøtz sier blant annet at en fjerning av rabatten vil bidra til likere konkurransevilkår mellom uavhengige bokhandler og kjedebokhandler/dagligvare og mellom fysiske butikker og netthandel.

									
LUKK
Kirsti Myrvold trives med å drive selvstendig, og håper det vil være rom for bokhandler som Berges også fremover.

Mistet salg til skolebibliotek: De likte å gå i bokhandelen og plukke ut bøker selv

Da Berges Bokhandel først ble etablert, skal en del av formålet ha vært å forsyne skolene med bøker. Lenge har bokhandelen også stått for salg til skolebiblioteket i Kristiansand. Men på grunn av nye anbudsregler i kommunen, har de nå mistet denne muligheten. Søskenparet synes det er en trist utvikling, ikke bare for deres egen del, men også med tanke på bibliotekene og lokalsamfunnet.

– Skolebibliotekarene savner den gamle ordningen. De likte å gå i bokhandelen og orientere seg og plukke ut bøker selv, og ga beskjed til kommunen om at de ønsket å handle lokalt. Avtalen gjorde det også økonomisk mulig for oss å kjøpe inn enda flere titler og bøker enn vi har mulighet til nå. Det tjente hele byens befolkning på, forteller Lars.

Kirsti legger til at i tillegg til at tapet representerer en økonomisk utfordring, ser de det også som en prinsippsak.

– Det er klart det har betydning for oss å miste dette. Men dette er først og fremst en prinsippsak om hvordan kommunen drives. Det snakkes så fint om hvordan alle skal støtte opp om lokalt næringsliv, så velger de likevel å se bort fra dette. Selvfølgelig er det mange bokhandler som ikke lengre har kapasitet til å levere til bibliotekene. Men der hvor dette er mulig, bør man også se verdien av det.

									
LUKK
Lars Myrvold mener hele byens befolkning tjente på ordningen der skolebibliotekene kjøpte inn bøker fra den lokale bokhandelen.

Strømmemarkedet påvirker boksalget– men ikke så mye som fryktet

Nye tider bringer også med seg nye utfordringer. Blant annet opplever søskenparet at strømming av lydbøker utfordrer salget av bøker i bokhandelen, og sier de er spente på å følge utviklingen videre.

– Jeg tror nok strømmemarkedet vil øke, men her er det klart det kommer an på konkurransevilkår i fremtiden, sier Kirsti.

Hun forteller at strømming har påvirket salget av både skjønnlitteratur og barnebøker, men at nedgangen er mindre enn fryktet. For som Leserundersøkelsen 2022 bekrefter, opplever de erfarne bokhandlerne at folk fortsatt først og fremst ønsker å lese fysiske bøker. Også når de blir lokket inn i bokhandelen gjennom sosiale medier.

– Den fysiske boken har vært truet lenge, men det viser seg fortsatt at folk har behov for dette formatet. Det er jo bare å se på Tiktok-trenden #booktok, og hvordan den har ført til at de unge har inntatt bokhandelen igjen. Det er veldig gøy å se!

									
LUKK
I likhet med mange andre, erfarer Lars og Kirsti at bøker som trender på booktok fort blir populære i bokhandel, og fører til en økning i salget av engelske bøker.

«Brettspill har en betydelig plass omsetningsmessig»

Bokhandlerne er glade for å se flere ungdom i butikken, og sier at de også har lagt mye innsats i å lage en avdeling for de minste.

– Barneavdelingen vår er vi veldig glad i. Det er viktig å danne et godt grunnlag for kommende kunder! I motsetning til mange andre har vi ikke mye leker, men vi har en del Mummiprodukter og varer relatert til diverse litterære univers, sier Kirsti.

Likevel selger de mye av andre varer i bokhandelen – med en fordeling på omkring 50/50 bøker og andre varer.

– Selv om bøker er hjertet i bokhandelen, bidrar utvalget av andre varer til at vi kan skille oss ut fra andre. Spesielt brettspill har en betydelig plass omsetningsmessig. Butikken har viet hele underetasjen til brettspill, i tillegg til at vi har en egen nettsatsning på dette. Beckmann holder dessuten til i Kristiansand, og deres sekker har vi solgt helt siden de kom. Det å gjøre stas på barn som skal ha sin første skolesekk er veldig koselig.

									
LUKK
Ifølge bokhandlerne er barneavdelingen butikkens koseligste hjørne, med utsikt over byens torv.

Mellom 12 000 og 15 000 titler i butikk

Men sine tre etasjer, har Berges Bokhandel fremdeles et imponerende utvalg bøker, med mellom 12 000 og 15 000 boktitler i butikk.

– En fordel med å drive selvstendig, er at vi kan styre vareutvalget selv. Vi kjenner til alt av varer som kommer og kan tilpasse dette lokalt. Det er en betydelig jobb, men det er også det som gjør hverdagen spennende, forteller Kirsti.

Utvalget i butikken er variert, og bokhandlerne forteller at de har smale titler på lik linje med bestselgere. De er spesielt opptatt av å ta inn lokal litteratur, selv om de ikke nødvendigvis tjener så mye på det.

– Vi ønsker å være en bokhandel hvor lokale kan få solgt bøkene sine. Derfor har vi et stort utvalg lokallitteratur. Her er fortjenesten minimal, men vi ser det som en viktig del av å være en lokalt forankret bokhandel.

Litteraturabonnementene er en del av  bokhandelens rolle som kulturformidler

I tillegg til titlene de kjøper inn selv, har Berges også et litteraturabonnement, som gjør at de automatisk får tilsendt bøker som er med i innkjøpsordningene til kulturrådet. Ifølge Lars er det ikke alltid like enkelt å få solgt alle titlene som kommer inn, og dermed gjør ordningen at de får mange bøker på lager. Men han understreker også at litteraturabonnementene er en viktig del av bidraget bokhandlene gjør for å ha fastpris på nye bøker.

– Jeg synes litteraturabonnementene er en fin ordning, og en viktig del av bokhandelens rolle som kulturformidler, istemmer Kirsti.

									
LUKK
Hos Berges Bokhandel har de et imponerende utvalg på 12-15 000 titler.

Utvalg, inspirasjon og kunnskap er viktige faktorer for bokhandelen

På spørsmål om hva som skal være bokhandelens samfunnsoppdrag, svarer Kirsti:

– Bokhandelens samfunnsoppdrag er å gjøre litteratur tilgjengelig og spennende. Men bøker er å få tak i 24/7 disse dager, og da må den fysiske bokhandelen være et attraktivt sted hvor det er godt å være. I tillegg må vi ha et vareutvalg som frister til kjøp. Utvalg, inspirasjon og kunnskap er viktige faktorer. Det skapes mange gode samtaler i forbindelse med bøker!

Hun forteller at Berges bokhandel forsøker å være et sted der man kan finne ro og inspirasjon, og et sted hvor man ønsker å komme tilbake.

– Nye utfordringer vil garantert komme, men vi holder på så lenge vi selv synes det er gøy!

									
LUKK
Kåre Pedersen har jobbet i Berges bokhandel i 40 år. – Det beste er når man kan anbefale og diskutere litteratur med kunden. Særlig om det er bøker som kan gjøre oss litt klokere. Også er det stor stas med skolesekker i august - små barn som gleder seg til å begynne på skolen og som kommer spente inn i bokhandelen, sier han.

Sommer i bokhandelen: Alle har god tid og plukker med seg mye

Også legger vi inn et lite sommerspørsmål på tampen. Hvordan har salget i bokhandelen vært nå i sommerferien?

– Sommeren i Kristiansand er deilig, og den viktigste sesongen utenom jul. Det er enormt med turister i byen om dagen, og barnefamiliene er gode kunder for oss. Alle har god tid og plukker med seg mye: Barnebøker og -produkter, spill og skolesekker. I år er også de utenlandske turistene kommet tilbake!