Prisen og går til et forfatterskap i etableringsfasen og er unik fordi det ikke finnes debutantpriser i sakprosasjangeren. Juryen er oppnevnt av NFFO og har i år bestått av de anerkjente sakprosaforfatterne Merete Morken Andersen, Tore Rem og Espen Søbye.
I sin begrunnelse så fremhever juryen spesielt:
Gjennom den presise skildringen av det lille samfunnet Boston, gjør Shanmugaratnam det fremmede mer forståelig for norske lesere. Her er ingen lettvinte analyser eller romantisering, verken av populisme, Boris Johnson eller EU-livet, men en sympatisk og innforlivet beskrivelse av ulike posisjoner og virkeligheter, og av hvordan folk har endt opp med å leve sine liv som de gjør, og med å mene hva de mener.
Boken er lettlest, uten at den taper i kompleksitet. Den er solid og inngir tillit i sin formidling av historie og politikk, uten å by på et større kritisk apparat. Boka er utpreget litterær, først og fremst gjennom et finstemt språk, som balanserer mellom å peke på verden og trekke oppmerksomhet til seg selv, men også via allusjoner til litterære tekster.
– Jeg er kjempeglad og stolt, sier Shanmugaratnam, som til daglig arbeider som utenriksjournalist i Klassekampen.
Yohan Shanmugaratnam mottar sakprosaprisen for andreboka Bruddet. Byen som ville brexit. Shanmugaratnam fikk stor oppmerksomhet da han i februar skrev en kommentar på Karpe-låten «Baraf/Fairuz» i Klassekampen. Teksten handler om det Shanmugaratnam betegner som «migrantens melankoli” og det å vokse opp med innvandrerforeldre i Norge. Vi kan se en rød tråd fra debutboka Vi puster fortsatt som kom ut i 2020. Boka handler om Shanmugaratnams egen barndom, og beskriver hvordan både rasisme og antirasisme i Norge har forandret seg i løpet av livet hans. I Bruddet skriver Shanmugaratnam mindre selvbiografisk. Samtidig forteller han at temaer som avmakt, oppbrudd og migrasjon går igjen også her.
– Avmakt og oppbrudd går igjen i begge bøkene. Endringer, migrasjon, kryssing av landegrenser, det å forlate familie og komme til nye steder. Dette er en grunnleggende impuls i alt jeg skriver. Jeg har kjent på denne følelsen selv fra tidlig alder, som barn av en far fra Sri Lanka og mor fra Japan. Da jeg kom til Norge som seksåring kunne jeg bare snakke japansk, og nesten ikke noe norsk da jeg begynte på skolen, forteller han.
– Bokhandlerne er glade for å se at det vokser frem så mye god ny norsk sakprosa. Sakprosa gir kunnskap, utvider perspektiver, bringer nye tanker og har ofte et kritisk blikk. Yohan har allerede utmerket seg med sitt korte forfatterskap. Vi håper prisen vil inspirere ham til å skrive flere bøker, sier Anne Schiøtz, direktør i bokhandlerforeningen.
– Dette er et utmerket valg av juryen. Klassen er en original og godt fortalt historie om Brexit, som bringer en kompleks samfunnsfortelling ned på et forståelig, menneskelig nivå. Det er imponerende at Yohan Shanmugaratnam får denne høythengende prisen allerede for sin andre bok. Dette blir et spennende forfatterskap å følge med på videre, sier Arne Vestbø, generalsekretær i Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening.
Bokhandelens sakprosapris startet i 2011. I år var det for første gang tre nominerte til prisen: Ida Jackson, Bjørn H. Samset og Yohan Shanmugaratnam.
Stipendene vil bli delt ut av direktør i Bokhandlerforeningen, Anne Schiøtz. Juryleder Espen Søbye presenterer juryens begrunnelse. Etterpå kan du møte forfatteren i samtale med Lillehammers egen bokhandler Christin Kramprud.
På Litteraturfestivalen i Lillehammer skal Bokhandlerforeningen dele ut i alt fem stipender og priser på til sammen 410 000 kroner. Henholdsvis Bokhandelens sakprosapris, Bokhandelens forfatterstipender og Bokhandelens barne- og ungdomsbokstipend. Med dette har Bokhandlerforeningen så langt delt ut over 7 millioner kroner til over 100 forfattere.
Stikkord: