Boklista uke 40: Annie Ernaux kommer inn på tre av listene

Nobelprisvinner Annie Ernaux kommer inn på boklista uke 40 med "Den unge mannen" "og Sommeren 58". På barneboklista finner vi én debutant og én Netflix-suksess, og på boklista for generell litteratur en bok om å være Putins verste fiende.
									
LUKK
Torsdag forrige uke ble det klart at Ernaux tildeles Nobelprisen i litteratur. Prisen har allerede hatt effekt på salget i bokhandelen. Foto: Gyldendal Norsk Forlag

Alle vil lese nobelprisvinneren

Annie Ernaux ga tidligere i år ut romanen Den unge mannen, som kom i salg på norsk i august. Boka fikk noen uker på boklista etter den kom i salg, men kommer nå inn på nytt etter at det ble klart at Ernaux tildeles årets nobelpris. Boka gjør  også sin debut på e-boklista. Samtidig tar Ernaux andreplassen på pocketlista med boka Sommeren 58. Det er altså ingen tvil om at prisen har ført til en styrket interesse for Ernaux´ forfatterskap her i Norge.

I tillegg kommer blant annet Roy Jakobsens De uverdige og Marie Auberts Jeg er egentlig ikke sånn inn som nykommere på boklista for skjønnlitteratur uke 40.

En debutant og en netflix-suksess inn på boklista for barn og ungdom

På barne- og ungdomsboklista er det uvanlig mange nykommere i uke 40. På tredjeplass kommer Ida Jacksons Brillebjørns adventsbok, og rett under er Pernille Tufte Radeids Uløste mysterier. Radeid er manusforfatter og programleder for Truecrimepodden, og Uløste mysterier er hennes debut som forfatter.

Litt lenger nede finner vi siste bok i Hjertestopper- serien av Alice Oseman, som har lagt grunnlaget for Netflix-suksessen med samme navn.

									
LUKK
Hjertestopper Volum 3, Brillebjørns adventsbok og Uløste mysterier er tre av nykommerne på barne- og ungdomsboklista denne uka.

Bok om å være en av Putins verste fiender

Bøkene vi leser, speiler ofte tiden vi lever i. Det reflekterer også boklista. På lista for generell litteratur ligger det allerede flere bøker som handler om Russlands pågående krig mot Ukraina. Denne uken kommer også Bill Browders Kalde penger: en sann historie om å overleve Putins vrede inn på lista. Boka handler om hvordan det er å leve som en av Putins verste fiender.

Inn kommer også to nye bøker om andre verdenskrig. Aage Georg Sivertsens Rinnanbanden – infiltrasjone, torturen, oppgjøret handler om Rinnanbanden som på oppdrag for Gestapo sendte 1000 nordmenn til konsentrasjonsleir. Litt lenger nede finner vi Ida Larmos Rigel: Urettens ekko. Boka er en dokumentarisk tegneserie om det som anses som en av historiens største skipskatastrofer: Bombingen av det tyske fangeskipet M/S Rigel.

									
LUKK
I boka Kalde penger, skriver Bill Browder om hvordan det er å være en av Putins verste fiender,

Fortsatt mye bevegelse på boklista for generell litteratur

På boklista for generell litteratur har det vært mye bevegelse i høst, og denne uken er intet unntak. Blant de ni nykommerne for uke 40 er to nye matbøker fra Jan Henrik Syversen (Gladkokken) og Trine Sandberg (Trines Matblogg). Begge får en palleplass på boklista for generell litteratur – Selv om ingen konkurrerer ut storselgeren Abida Raja.

Litt lenger nede finner vi den mye omtalte Før jeg forsvinner, hvor Ingebrigt Steen Jensen skriver om sin egen fremvoksende Alzheimers sykdom.

Her er alle nykommerne på boklista for uke 40

Trykk på linkene for å komme til de fullstendige boklistene. 

Skjønnlitteratur voksne: Bjørn Andreas Bull-Hansen: Kongenes fall, Roy Jacobsen: De uverdige, Annie Ernaux: Den unge mannen, Marie Aubert: Jeg er egentlig ikke sånn, Edmund De Waal: Brev til Camondo, Anders Totland: Til jord skal du bli

Generell litteratur voksne: Jan Henrik Syversen: Mitt matunivers, Trine Sandberg: Trines jul, Ingebrigt Steen Jensen: Før jeg forsvinner, Kristin Wiola Ødegård: Nye masker fra Wiola, Aage Georg Sivertsen: Rinnanbanden, Dag Steinfeld: Fedre og sønner, Bill Browder: Kalde penger, Jens Kihl: Liv Signe Navarsete, Ida Larmo: Rigel

Barn og ungdom: Ida Jackson: Brillebjørns adventsbok, Pernille Tufte Radeid: Uløste mysterier, Lars Mæhle: Julegaven, Andy Griffiths: Gutta i trehuset med 156 etasjer ser dobbelt, Alice Oseman: Hjertestopper, Håvard Kleppe: Hvor er Bjørnis?

Pocket- og billigbok: Annie Ernaux: Sommeren 58, Erica James: Mødre og døtre

E-bøker: Roy Jacobsen: De uverdige, Annie Ernaux: Den unge mannen, Frid Ingulstad: På skråplanet 

Kriterier og kildegrunnlag for Boklista finner du her.

Stikkord: