Forfatterne: Stas å være nominert!

Blir det endelig Carl Frode Tiller som får Bokhandlerprisen? Vil Simon Stranger få prisen for andre gang, eller Tore Renberg eller Per Petterson for tredje gang?  Vil Bokhandlerprisen gå til Aslak Nore, Trude Teige, Victoria Kielland eller  Jørgen Jæger? Eller blir det første gang i historien at en kulturminister deler ut Bokhandlerprisen til en tidligere kulturminister? Bokhandlerne har stemt. 10 bøker er nominert. Tirsdag 23. november får vi vite hvem som får årets Bokhandlerpris!
									
Bokhandlerprisen nominert
LUKK
Bokhandlerprisen nominert

Bokhandlerprisen er bokhandlernes egen pris og deles ut etter avstemming blant alle som arbeider i norsk bokhandel. Bokhandlerprisen er pris som forfatterne setter stor pris på, nettopp fordi det alle landets bokhandler som stemmer dem frem.

 

Les hva forfatterne selv synes om å bli nominert til Bokhandlerprisen:

Maria Navarro Skaranger:

new tab

– Det er veldig stas å bli nominert til bokhandlerprisen, særlig fordi det er bokhandlerne selv som løfter fram bøkene. Bokhandlere er jo på mange måter bindeleddet mellom litteraturen og lesere, det betyr rett og slett veldig mye at de løfter oss fram, og leser, til tross for at det er løkkeskriftromanene som selger mest.

Tore Renberg: 

new tab

– Bokhandlerne i Norge er i besittelse av en helt særegen kompetanse som følger av deres daglige omgang med litteraturen og med leserne. Det er klart det er ekstra stas når denne gjengen peker på boka di!

Per Petterson:

new tab

– Som tidligere bokhandler i mange år, er det spesielt gjevt å bli nominert av sine egne. Og i tillegg for nettopp denne boka! Det gjorde meg veldig glad. Tusen takk.

Abid Raja:

new tab

– Da jeg var barn var det bibliotekarene som skapte leseglede hos meg. De og bokhandlerne har mye til felles, de åpner et univers for lesere, lesere som trenger veiledning. Men enda viktigere, de åpner opp nysgjerrigheten hos de som kommer innom. Derfor er det å bli nominert til denne prisen av bokhandlerne noe som berører meg følelsesmessig. For de er ikke bare kjennere av litteratur, men de er også oppdatert på hva som er viktigst her og nå i vår samtid. Derfor er jeg dypt takknemlig over å ha blitt løftet frem på denne måten av akkurat bokhandlerne. Tusen takk!

Simon Stranger:

new tab

– Det er en stor ære å bli nominert av Norges største jury: Det samlede antallet bokhandlere, fra nord til sør, fra øst til vest, fra by til bygd: Takk!

Trude Teige:

new tab

– Det er så utrolig mange gode bøker i år, og å bli lagt merke til av dem som leser og løfter bøkene ut til leserne, gjør meg rørt, glad, stolt og takknemlig!

Aslak Nore:

new tab

– Jeg skrev Havets kirkegård fordi jeg ville mane fram den samme følelsen som gjorde meg selv til leser. Der man forsvinner ned i en stor, fargerik og spennende fortelling som du ikke klarer å slutte å lese. Jeg er ydmyk og stolt over denne nominasjonen. Fortsett å spre leseglede – tusen takk!

Carl Frode Tiller:

new tab

– Det er stort at folk leser mine bøker. Og det er ekstra gjevt å bli løfta frem av bokhandlerne rundt om i landet, de som leser og setter seg inn i så utrolig mange bøker. Takk!

Victoria Kielland:

new tab

– For en hyggelig nyhet! Tusen takk. Jeg takker med virkelig stor ærbødighet!

Om Bokhandlerprisen

Bokhandlerprisen deles i år ut for 51. gang. Prisen ble første gang delt ut i 1948. Da het den «Takk for boken»-prisen og ble tildelt Sigurd Hoel. Da tradisjonen ble gjenopptatt i 1981, etter tolv års opphold, fikk den navnet «Bokhandlerprisen». Boka det stemmes på må være av årets bøker og av en norsk forfatter innenfor skjønn/generell litteratur, også barne- og ungdomsbøker. I 1998 ble reglene endret slik at Bokhandlerprisen også kan utdeles til forfattere som har fått prisen tidligere, og fra 2008 startet man med nominasjon til Bokhandlerprisen.  I alt stemte bokhandlerne på 190 ulike titler i år. I 2020 gikk prisen til Tore Renberg for «Tollak til Ingeborg». Bokhandlerprisen er en bronsestatuett: «Takk for boken», utført av billedhugger Nils Aas.

 

De nominerte til Bokhandlerprisen i år er:   

  • Jørgen Jæger, «Dommen», Strawberry Publishing
  • Victoria Kielland, «Mine menn», No Comprendo Press
  • Aslak Nore, «Havets kirkegård», Aschehoug
  • Per Petterson, «Mitt Abruzzo», Oktober
  • Abid Raja, «Min skyld», Cappelen Damm
  • Tore Renberg, «Assalamu alaikum», Oktober
  • Maria Navarro Skaranger, «Emily forever», Oktober
  • Simon Stranger, «304 dager», Aschehoug
  • Trude Teige, «Morfar pustet med havet», Aschehoug
  • Carl Frode Tiller, «Flukt», Aschehoug

 

Prisen deles ut på Litteraturhuset kl. 13.00.
Dørene åpnes 12.45. 

Hjertelig velkommen!