Lesetips fra styret i Bokhandlerforeningen

– Samme om det er Donaldpocket eller Proust på fransk, bare du har lyst til å lese det, sier innehaver av Sagene bokhandel. Her kan du se hvilke bøker styret i Bokhandlerforeningen anbefaler og skal lese i sommer, og hvilke tips de har for å komme i gang med sommerlesinga.
									
LUKK
Fra vestre: Hans Antonsen (Det Norske Teateret), Helén Foss (Fri Bokhandel), Stein Ove Gudmundsrud (ARK), Espen Munkebye (Sagene bokhandel)

Hans Antonsen

Hans Antonsen er direktør ved Det Norske Teatret og styreleder i Bokhandlerforeningen.

Hvilke bøker tar du med i feriekofferten?

I år ein så tjukk klassikar at det ikkje er plass til så mange andre: Herman Melvilles Moby-Dick, som Espen på Sagene Bok selde meg eit prakteksemplar av. Den fortellinga er nemleg Tid for glede-regissør Johannes Holmen Dahl sitt neste stykke på Hovudscenen på Det Norske Teatret med premiere i januar 2024! Eg likar å ha lese bøkene tett før vi dramatiserer dei, men må innrømme at eg kom berre halvvegs i triologien om Kristin Lavransdatter i fjor sommar. Elles på leselista: Milo Raus nye essaysamling Was Theater kann, som eg kom over i ein herleg bokhandel i München med 1695 inngravert over døra og handskrive protestkriv mot Amazon midt på den.

Hvilken bok vil du anbefale andre å lese i sommer?

Eg ville ikkje spurt meg, eg ville spurt ein bokhandlar eller ein bibliotekar! Mange av dei er så flinke til å foreslå bøker som utvidar horisonten, når dei får vite litt om lesaren. Vi har mange gode norske forfattarar, men også framifrå omsettarar som gjer verda tilgjengeleg på norsk. Akkurat no er eg nysgjerrig på Thomas Korsgaards Hvis det skulle komme et menneske – og om det er noko i samanlikninga med Edouard Louis.

Har du et tips til små og store for å komme i gang med lesingen i ferien?

For alle skjermforstyrra: Om romanen blir for massiv, les lyrikk! Det finst rikhaldige hyller i dei fleste bokhandlar og bibliotek, og er du heldig treff du på nokre av samfunnets nye viktige stemmer i det dei ordlegg seg for første gong.

									
LUKK

Stein Ove Gudmundsrud

Stein Ove Gudmundsrud er administrerende direktør i ARK og nestleder i Bokhandlerforeningens styre.

Hvilke bøker tar du med i feriekofferten?

Jeg har sen ferie i år og ikke fylt opp alt jeg skal lese, men bøkene som er klare er Skriften i vannet av John Ajvide Lindqvist, Gjerningsmann av Stig Millehaugen og Offer av Horst og Enger.

Hvilken bok vil du anbefale andre å lese i sommer?

Å anbefale en bok er vanskelig da vi har så forskjellig smak, men jeg finner alltid stor glede av å lese Hans Olav Lahlums bøker om KK. Årets bok Søskenmysteriene inneholder godt familiedrama og historisk krim satt sammen på en måte som jeg koser meg med.

Har du et tips til små og store for å komme i gang med lesingen i ferien?

Mitt beste tips er å legge bort mobilen og finne et sted med mye ro. Uten forstyrrelser går sidene unna i en fei! For å finne en god bok gå til nærmeste bokhandel og spør om råd – jeg er sikker på du kommer ut med minst en god bok.

									
LUKK

Johan Baklund

Johan Baklund er administrerende direktør i Norli og styremedlem i Bokhandlerforeningen.

Hvilke bøker tar du med i feriekofferten?

Jeg tar med meg Afghanerne av Åsne Seierstad og Maskiner som tenker av Inga Strumke. Min anbefaling er at alle bør sette seg inn i AI-relaterte temaer fremover! Jeg er på den håpefulle siden av at vi som mennesker ikke kan erstattes av maskiner, men at vi må utvikle vår kunnskap om hvordan vi best skaper merverdi sammen med dem.

Hvilken bok vil du anbefale andre å lese i sommer?

Når det gjelder leselyst i ferien synes jeg alle sjangre som appellerer til akkurat deg er topp – på hvilket som helst språk og gjerne digitalt eller på lyd hvis det passer best. Jeg leste mye tegneserier som barn, før jeg begynte med bøker.

Har du du et tips til små og store for å komme i gang med lesingen i ferien?

Skap et lite pustehull der du stjeler til deg en pause i skyggen eller i en selvbygget liten teppehytte, og blir med inn i en spennende historie som andre forteller og se om ikke det er noe der du kjenner deg igjen i. Kanskje både voksne og barn kan sette seg ned underveis og snakke litt om hva man sitter igjen med fra hver sin bok.

									
LUKK

Helén Foss

Helén Foss er daglig leder i Fri Bokhandel og styremedlem i Bokhandlerforeningen

Hvilke bøker tar du med i feriekofferten?

Jeg er optimist og håper på mange late dager med gode bøker. I kofferten pakker jeg med meg litt forskjellig  som f.eks. Cal Fly: Forlatte steder, Tore Renberg: Lungeflyteprøven og Honorée Fanonne Jeffers: W.E.B. Du Bois’ kjærlighetssanger. Så har jeg fått manus på Karin Fossums bok som kommer til høsten og et unevnelig manus som jeg kanskje egentlig ikke burde fått enda. Jeg prøver å være veldig rettferdig å lese fra ulike forlag. Det er ytterst sjeldent jeg leser to bøker fra samme forlag etter hverandre.

Hvilken bok vil du anbefale andre å lese i sommer?

Du mener hvilke bøker håper jeg? Dette spørsmålet er like vanskelig å svare på hver gang fordi det innebærer at jeg må prioritere og utelate så mange godbiter. Av eldre uforglemmelige bøker som sikkert finnes i pocket er Amor Towls´ Lincoln Highway en favoritt, sammen med Kokebjørn av Mikael Niemi, Carsten Jensens Den første sten, Jane Gardams En ulastelig mann og Lykkejegeren av Jan Erik Fjell. Av årets har jeg lyst til å anbefale Je m´appelle Agneta av Emma Hamberg – en skikkelig kosebok, Thomas Korsgaards Hvis det skulle komme et menneske – den første av tre heldigvis, Kate Mortons Hjemkomst og Lea Ypis Fri.

Har du du et tips til små og store for å komme i gang med lesingen i ferien?

Man må finne den rette boka, rett og slett. Stikk innom bokhandelen, fortell dem hva du har likt før, og få innspill og tips! Så tenker jeg at man må sette av tid, slik at man gir seg selv rom til å «komme inn» i boken, få flyt på lesingen innledningsvis. Å lese er magisk, alle mulige slags verdener kan åpne seg og gi ny innsikt, om stort og smått, og gjør deg pittelitt smartere enn før du begynte på boken.

									
LUKK

Lene Røren

Lene Røren er leder for EBOK.NO AS og netthandel Akademika AS, og er styremedlem i Bokhandlerforeningen.

Hvilke bøker tar du med i feriekofferten?

Hvis det skulle komme et menneske er en bok som jeg ennå ikke har fått lest, men som ligger klar på Kindlen. Den skal prioriteres da bok nr. 2 i triologien kommer allerede 8. august. I tillegg skal jeg fylle på med både underholdning og litt læring: Under radaren – en spennende og aktuell samtidsthriller og Maskiner som tenker, som handler om utviklingen av kunstig intelligens og hvordan det vil påvirke livene våre. Og kanskje jeg rekker å lese et forhåndseksemplar eller to?

Hvilken bok vil du anbefale andre å lese i sommer?

Hm, det kommer jo helt an på hva man skal i sommer. Men alle har tid til å lese en fortelling eller to fra novellesamlingen Norsk sommer innimellom ferieaktivitetene.

Har du et tips til små og store for å komme i gang med lesingen i ferien?

Finn en bok som fenger og sett i gang!

Espen Munkebye

Espen Munkebye driver Sagene bokhandel sammen med kona Angelique, og er styremedlem i Bokhandlerforeningen

Hvilke bøker tar du med i feriekofferten?

Babysitter, Joyce Carol Oates, Kallocain, Karin Boye og Jeg er egentlig ikke sånn, Marie Aubert. Har bare disse tre foreløpig, erfaringsmessig er det ikke tid til mer.

Hvilken bok vil du anbefale andre å lese i sommer?

Både Gjestene av Ravatn og Voksne mennesker av Aubert er topp sommerlitteratur. Ellers vil jeg anbefale folk å lese historiske romaner på nynorsk. Av en eller annen grunn har dette blitt et sommerfenomen for meg. I fjor sommer leste jeg Tore Kvæven og koste meg helt vanvittig med det.

Har du et tips til små og store for å komme i gang med lesingen i ferien?

Tipset er egentlig det samme som alltid; les noe du har lyst til å lese! Samme om det er Donaldpocket eller Proust på fransk, bare du har lyst til å lese det.

									
LUKK

Hans Vigen

Hans Vigen er administrerende direktør i Biblioteksentralen og styremedlem i Bokhandlerforeningen.

Hvilke bøker tar du med i feriekofferten?

I sommer blir det biografier fra ulike miljøer:

Martin Amis: På Innsiden Frekk og provoserende selvbiografi av nylig avdøde Amis jr. Lest mye annet av ham, og ser frem til denne.
Alan Clark: Backfire – a passion for cars and motoring. Den politisk ukorrekte konservative politikeren Alan Clark skrev på slutten av livet en biografi over sine mange biler. Skal være veldig morsom og forhåpentligvis glimrende sommerlektyre for et bensinhode som meg.
Morten Strøksnes: Lumholz Gjenferd. Gleder meg til å lese favoritten Strøksnes sin biografi av oppdageren Carl Lumholz, som har fått svært gode omtaler.
William Goldman: Adventures In The Screen Trade: A Personal View of Hollywood. Manusforfatteren bake en mengde filmklassikere som Butch Cassidy and the Sundance Kid, Alle Presidentens Menn, Maratonmannen og Prinsessebruden (!) har skrevet en visstnok svært underholdende biografi fra sine mange år i Hollywood.

Hvilken bok vil du anbefale andre å lese i sommer?

Inga Strümke: Maskiner som tenker. Årets mest omtalte bok. Og viktigste.
Douglas Adams: The Hitchikers Guide to the Galaxy. En av tidens morsomste og beste bøker. Obligatorisk lesing om man ønsker å fremstå med et minimum av populærkulturell kunnskap.
Arthur Omre: Smuglere. I en tid preget av selvopptatt ordgyteri er det deilig å lese Omres ytterst økonomiske språk. Ikke et ord eller en bokstav mer enn høyst nødvendig. Og naturligvis, en god historie.

Har du et tips til små og store for å komme i gang med lesingen i ferien?

Maria Parrs Tonje Glimmerdal! En av de beste barnebøkene. Noensinne. I hele verden.
Sjöwall & Wahlöös ti-binds serie fra slutten av sekstitallet og utover syttitallet. S&W revolusjonerte krimsjangeren med sosialrealistisk, samfunnskritisk krim om politietterforskeren Martin Beck (som altså er karakteren i TV-serien Beck bygger på). Nesbø, Lier Horst, Mankell, Adler-Olsen og alle de andre nordiske bestselgerne vel og bra, men dette er begynnelsen på og gullstandarden for Nordic Noir. Bør leses kronologisk.