Norske lesevaner i 2024

SSBs Mediebarometer 2024 indikerer at andelen som leser papirbøker daglig, har holdt seg relativt stabil de siste 10 årene. 1 av 4 leser papirbøker hver dag, og det er flest lesere blant de yngste og eldste. Dette sier undersøkelsen om norske lesevaner i 2024.
									
LUKK

SSBs mediebarometer 2024 ble publisert 8. april i år. Undersøkelsen ser på tilgang og bruk av ulike medier for nordmenn i alderen 9 år og eldre. Her følger en kort oppsummering av noen av de viktigste funnene om lesing av bøker.

Hva sier undersøkelsen om lesing av bøker?

Oppsummert viser SSBs medieundersøkelse at over en fjerdedel av befolkningen leser bøker daglig. Andelen som leser bøker er stabil, og vi leser omtrent like mye som før. Overordnet bruker vi mer tid på medier enn før, men mediebruken har blitt stadig mer digitalisert. Unntaket er papirbøker, som historisk har vært den mest stabile medievanen blant befolkningen. Flest lesere finner vi i de yngste og eldste aldersgruppene.

Noen hovedfunn om lesing av bøker:

  • Mer enn 1 av 4 leser bøker daglig: 27 prosent av befolkningen leser bøker på en gjennomsnittsdag. 24 prosent leser papirbøker daglig, mens 3 prosent leser e-bøker.
  • Andelen som leser papirbøker daglig har vært stabil de siste ti årene, fra 23 % i 2015 til 24 % i 2024.
  • I 2024 brukte vi gjennomsnittlig 17 minutter på å lese papirbøker om dagen, en svak økning fra 14 minutter i 1991.
  • De yngste og de eldste leser mest: Blant barn i alderen 9-12 år leser 46 % papirbøker daglig, mens 35 % av de over 67 år gjør det samme. Til sammenligning er det 18 % i aldersgruppen 16-24 år som leser papirbøker daglig. Samtidig er det papirbokleserne mellom 20 og 24 år som bruker flest minutter på lesing.
  • At det er aldersgruppene 16-24 og 25-44 som leser minst har vært tilfelle de siste ti årene. Undersøkelsen viser imidlertid ingen nedgang i andelen som leser i disse aldersgruppene.
  • 29 % av kvinner leser papirbøker daglig, mens 19 % av menn gjør det. Menn bruker litt mer tid på lesing enn kvinner.

Noen hovedfunn om medievaner

  • Vi bruker mer tid på medier enn før, og mediebruken blir stadig mer digitalisert.
  • Frem til 2008 var papiraviser, lineær-TV og radio de viktigste mediene. Etter det har mobiltelefoner og internett blitt de mest sentrale verktøyene for mediebruk.
  • Antall minutter som brukes på internett har økt kraftig fra det først ble registrert – fra 18 min i 2000 til 275 minutter i 2024.
  • 80 prosent av befolkningen bruker sosiale medier daglig, og tilbringer i snitt 1 time og 53 minutter på ulike sosiale medier i løpet av en gjennomsnittsdag.
  • Å lese papirbøker daglig har historisk sett vært den mest stabile medievanen blant befolkningen.
  • 63 prosent av befolkningen lytter til ulike lydmedier, som musikk, lydbøker og podkast, i løpet av en gjennomsnittsdag i 2024.

Om undersøkelsen

Norsk mediebarometer er en rapportserie basert på Statistisk sentralbyrås årlige undersøkelse om mediebruk. I undersøkelsen svarer et representativt utvalg av befolkningen i alderen 9 år og eldre på spørsmål om tilgang til og bruk av ulike medier. I 2024 ble det gjort intervjuer med 3 340 personer, noe som gir en svarprosent på 55,9.