Ved utgangen av 2024 hadde Bokhandlerforeningen 462 medlemsbokhandler, fra Mandal i sør til Kjøllefjord i nord. Det tilsvarer én bokhandel per 12 000 innbyggere. Til sammenligning hadde Sverige i 2024 én bokhandel per 47 700 innbyggere (Svensk bokhandel 2024).
Rundt halvparten av landets kommuner har minst én bokhandel, og 88 prosent av befolkningen bor i disse kommunene. I kommuner uten bokhandel er gjennomsnittlig innbyggertall i underkant av 4000.
16 prosent av landets bokhandler ligger i distriktskommuner. Både idealisme og solid kjededrift sikrer tilstedeværelse der det ellers ikke ville vært lønnsomt å selge bøker i større bredde.
– God bokhandlerdekning sikrer at folk over hele landet har tilgang til bøker der de bor og ferdes. Det er en forutsetning for å nå litteraturpolitiske mål om bredde, mangfold og tilgjengelighet for lesere, sier Anne Schiøtz, direktør i Bokhandlerforeningen.
Bokhandelen er den aktøren som når ut til flest lesere – også dem som ellers leser lite. Flertallet av bøkene som leses i Norge, er kjøpt i bokhandelen. Bøker må vies plass og oppmerksomhet for å bli lest. Bokhandelen gjør litteraturen synlig, og bidrar til å formidle bredden i norsk bokutgivelse til lesere i alle aldre.
Antallet medlemsbokhandler har vært relativt stabilt i perioden 2020–2022, men de to siste årene har 21 utsalg forsvunnet. Det tilsvarer en nedgang på 4,3 prosent.
I løpet av 2024 sank antallet medlemsbokhandler med 11 utsalg. Flere butikker ble lagt ned, noen fikk nye eiere, og åtte nye bokhandler åpnet.
– I Norge har vi heldigvis fremdeles svært god dekning av bokhandler. Samtidig er det ingen hemmelighet at det er krevende å drive bokhandel. Både store og små aktører opererer med små marginer, sier Schiøtz.
Stikkord: