7 millioner bokhandler-kroner er blitt utdelt til over 100 forfattere

Hvert år deler Bokhandlerforeningen ut 435 000 tusen kroner fordelt på 6 stipender. Med de fem stipendene som ble utdelt under årets Litteraturfestival på Lillehammer, så rundet vi utdeling av stipend til over 100 forfattere.
									
LUKK
Fra venstre: Alexander Løken, Leder i NBU, bokhandler Christin Kramprud, direktør i Bokhandlerforeningen Anne Schiøtz og barne- og ungdsombokprisvinner Marianne Engedal Gretterud.

7 millioner bokhandler-kroner til over 100 forfattere

— Med de 5 stipendene vi nå har delt ut under Litteraturfestivalen på Lillehammer, har Bokhandlerforeningen, på vegne av landets bokhandler, passert utdeling av over 100 stipend.  Fra det første stipendet ble delt ut i 1997 og frem til i dag, har Bokhandlerforeningen gitt 7 millioner kroner norske forfattere, sier Anne Schiøtz, direktør i Bokhandlerforeningen.

Rom og inspirasjon for videre skriving

— Det tar tid å bygge forfatterskap, stipendene er ment for å gi inspirasjon og rom for videre skriving, sier hun.

Forfatterstipend deles fortrinnsvis ut til forfattere i etableringsfasen. Mange forfattere som var relativt ukjente da de fikk stipendene, er i dag etablerte, kjente forfattere. Blant de som har fått stipend, finner vi blant annet kjente navn som Nina Lykke, Kristine Næss, Erlned O. Nødtvedt, Matias Faldbakken, Gunstein Bakke, Victoria Kielland,  Lisa Isato, Siri Pettersen, Marte Michelet, Erika Flatland, Gunnhild Øyehaug, Carl Frode Tiller, Johan Harstad, Mirjam Kristensen og Karl Ove Knausgård.

Viktig anerkjennelse

— Bokhandelens forfatterstipend har etablert seg som et stipend det er en anerkjennelse å få. Fint er det også at stipendene vektlegger nye og sterke forfatterskap. Jeg husker selv godt hvor glad jeg ble for å bli tildelt det etter andreboka mi. Jeg vet også veldig godt, både fra mitt virke som forfatter og nå som leder i Forfatterforeningen hvor viktige stipend er og hvilket knapphetsgode det er. Av den grunn er også Bokhandelens forfatterstipend helt avgjørende. Stipend gjør at det blir skrevet fram en variert og mangfoldig litteratur. Det bidrar Bokhandelens forfatterstipend til, sier Heidi Marie Kriznik, leder av Den Norske Forfatterforening.

Under Litteraturfestivalen på Lillehammer har Bokhandlerforeningen delt ut 5 ulike stipender: 

Samarbeid med forfatterforeningene

Utdelingen av stipendene er et samarbeid med Den norske Forfatterforeningen, Norske barne- og ungdombokforfattere (NBU) og Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening (NFFO), og det er deres faglitterære råd/juryer som nominerer vinnerne. Årets siste stipend, Bjørnsonstipendet, deles ut under åpningen av Bjørnsonfestivalen i Molde.

Les mer her >