FNs organisasjon for utdanning, vitenskap, kultur og kommunikasjon (UNESCO) har utpekt 21. mars til verdens poesidag. Målet er å sette søkelys på språklig mangfold, og feire poesi som et viktig kulturuttrykk.
I den velfylte lyrikkavdelingen i Tronsmos bokhandel i Oslo står nytt og gammelt, norsk og oversatt side om side.
– Vi selger poesi hver eneste dag, og har alltid hatt en stor lyrikkavdeling. Det vet kundene våre. De vet også at vi ikke lar oss styre av bestselgere, men holder oss til det som vi synes er bra, sier Linda Hove Strand.
Hennes råd til de som ikke har lest mye lyrikk før er å begynne med en antologi. Da kan leseren bli kjent med flere poeter, og møte dikt med ulik vanskelighetsgrad. Strand foreslår antologien Så lett, så sterk, så øm. Her har redaktør Marta Breen samlet sine feministiske yndlingsdikt.
Antologien Verden finnes ikke på kartet er et alternativ som passer særlig godt på verdens poesidag. 34 poeter fra 25 forskjellige land blir gjendiktet og presentert i denne samlingen. Pedro Carmona-Alvarez og Gunnar Wærness er redaktører.
Kamp-lyrikk, eller aktivistisk poesi, er et tegn i tiden, mener Strand, og trekker frem Audre Lordes Hvem sa det var enkelt – dikt i utvalg.
Ellers legger Strand til at lyrikk av Inger Christensen, Tove Ditlevsen eller Inger Hagerup sjelden blir feil.
– I vår tid er det mange som synes det er vanskelig å finne tid til å lese, og sliter med konsentrasjonen. Da er poesi den perfekte sjangeren. Lyrikk kan romme vel så mye som en roman, mener Strand.
Selv blir hun aldri ferdig med den svenske lyrikeren Edith Södergren.
– Jeg tar frem Södergrens poesi med ujevne mellomrom, og finner noe nytt hver gang. Alle burde lese henne, smiler bokhandleren.
En annen diktsamling hun mener bør stå på alles leseliste er debuten til norske Karoline Brændjord, Jeg vil våkne til verden. Den vant Kritikerprisen og Tarjei Vesaas debutantpris i 2020.
Et par trikkestopp unna Tronsmo ligger Bislet Bok. Den lille bokhandelen i Thereses gate hadde 30 års jubileum i fjor, og har som vanlig et rikt utvalg poesi å friste lesere med. Innehaver Tulla Bergane er godt fornøyd med at butikken har allmennabonnementet (A).
– Det er en fin ordning. Det bidrar blant annet til at vi får inn ny norsk lyrikk, sier hun.
Lyrikk er utstilt flere steder i butikken; på hyller og bord midt i rommet, og rett ved kassen.
– Vi kommer ofte i prat med kundene om bøkene som står nærmest kassen. Det er en fin måte å løfte frem poesi, mener Bergane.
Bislet Bok har jevnlig lyrikk på tilbud, og oppnår gode salgstall. Selv i påsketiden selger de mer poesi enn krim.
Blant utgivelsene som frister mange lesere er Hans Børlis Beste dikt, Nobelprisvinner Wislawa Zymborskas Livet er den eneste måten og Arthur Rimbaud Illuminasjoner.
I flere år har Knakk! – om fenomener og eksistenser av den russiske absurdisten Daniil Kharms vært særlig ettertraktet. Tone Hødnebø og Steinar Opstad er også populære. Bislet Bok har hatt opplesninger og lanseringer for begge to.
Hans Børlis beste dikt av Hans Børli, Dikt i samling av Jon Fosse og Kvit, norsk mann av Brynjulf Jung Tjønn var de tre bøkene som solgte best i 2023 viser Bokhandlerforeningens årsliste for lyrikk.
Stikkord: